jueves, 24 de febrero de 2011

Este hivern ha fet fred o no n'ha fet?

El ponent d'estos dies ens ha portat temperatures relativament altes, amb màximes per damunt dels 20 graus a bona part de la Comunitat. A principis de gener passà una cosa pareguda i, potser, això ens porte a pensar que este hivern ha sigut més bé càlid, especialment si tenim en compte que a penes ha plogut i les nevades han sigut anecdòtiques.

Realment no és així. Si repasem els informes que mensualment fa AEMET per a la nostra Comunitat, des de que acabà l'estiu (encara que l'estiu astronòmic acaba cap a finals de setembre, este mes es considera meteorològicament tardor) trobem que:
  • Setembre va ser relativament càlid, amb una mitjana de temperatura de +0,2ºC superior a la normal (s'entén per normal la mitjana de les temperatures del periode 1971 al 2000)
  • Octubre va ser relativament fred, amb una mitjana de temperatura de -0,2ºC inferior a la normal.
  • Novembre va ser fred,  amb una mitjana de temperatura de -0,7ºC inferior a la normal.
  • Desembre va ser molt fred, amb una mitjana de temperatura de -0,9ºC inferior a la normal.
  • Gener va ser normal, però amb una mitjana de temperatura de -0,1ºC inferior a la normal.

Amb la calor d'esta setmana segurament Febrer acabarà amb una temperatura mitjana per damunt de lo normal, ..., però després de 4 mesos seguits amb una temperatura que, poc o molt, ha estat per davall de lo normal!. Hui ja ha parat el ponent i les temperatures s'ha suavitzat i, a més, a partir de diumenge i cara la setmana que ve tindrem una entrada d'aire fred que farà baixar de manera destacable les temperatures.

Però, és normal o no la "caloreta" d'estos dies? D'això ja en parlàrem fa poc (http://oratgertvv.blogspot.com/2011/02/quan-ploura-quan-nevara-quan-fara-fred.html). A la foto, una imatge  des de la platja de ponent  de Benidorm (http://urbanity.blogsome.com/2008/05/12/residencial-in-tempo-benidorm-perez-guerras-ingenieros-arquitectos-asociados/), ciutat on "lo normal" és que hi haja gent a la platja quasi tots els dies de l'any.



domingo, 20 de febrero de 2011

Un inici d'any sec i de contrastos tèrmics

Una primera valoració de l'evolució de la temperatura mitjana diària en este inici de 2011 ens permet parlar del contrast notable que hem tingut al llarg del gener i el que portem de febrer en relació a les temperatures.
Destaquen les temperatures màximes registrades el dia 6 i 13 de gener (punts 1 i 2 al gràfic), amb 23º a València  i 21º a Alacant els dos dies. En febrer cal assenyalar els 21º d'Anna de dia 5 i dia 13 i els 21º de València registrats el dia 18 de febrer.
El diumenge dia 20 (punt 3 al gràfic) València va registrar 21º de màxima i Alacant 22º.
Entre les mínimes, les més baixes es registraren el dia 23 de gener, amb -12º a Vilafranca (la és baixa des de 1985), -9º a Morella i -1º a Castelló (punt 4 al gràfic). 


Respecte a la pluja, es tracta clarament d'un inici d'any sec, on el dèficit de pluja es situa entre el 50 i el 80% a les capitals (valors comparats amb la mitjana dels últims 30 anys, Atlas climático de la Comunidad Valenciana ,1961-1990. A. J. Pérez Cueva ( coord), Valencia, 1994)




Tot i això els embassaments continuen amb els nivells més alts dels últims anys, ja que ha plogut de manera continuada a les capçaleres.

viernes, 18 de febrero de 2011

Quan plourà? Quan nevarà? Quan farà fred?

Són preguntes que, en lo que portem d'hivern, es repetixen a sovint al facebook de l'oratge (http://www.facebook.com/oratgertvv?v=wall). Acostumats a vore de manera freqüent imatges de temporals de pluja, de neu i de fred a Europa o al centre i nord d'Espanya, sembla que ens quedem un poc despagats sinó ens arriben ací estos temporals. No obstant, no cal oblidar que a la Comunitat Valenciana el nostre clima és ben diferent al de tots estos llocs.
Tenim un clima mediterrani (http://enciclopedia.us.es/index.php/Clima_mediterráneo) i a més el tenim del tipus sec o fins i tot subàrid (meitat sud de la província d'Alacant). Com a molt trobem algunes pinzellades de clima continental sec (http://enciclopedia.us.es/index.php/Clima_continental) a les planes interiors de la Comunitat (Requena, Utiel, Villena) o de clima de muntanya (http://enciclopedia.us.es/index.php/Clima_de_montaña) a les zones altes de muntanya, sobretot de Castelló. Això vol dir que de "normal" (entenem per normal a Climatologia allò que es repetix amb més freqüència al llarg dels anys) el nostre hivern sol ser sec, amb pocs dies i amb poca quantitat de pluja i amb temperatures molt suaus. Així, per exemple, tots els dies de calma anticiclònica que hem tingut la primera quinzena de febrer, i els que tindrem a partir d'este cap de setmana, no són una cosa extranya, sinó més bé tot lo contrari.
Pel que fa a les nevades, els estudis climàtics ens confirmen que al nostre territori venen a ser anecdòtiques (Atlas Climático de la Comunitat Valenciana 1961-1990. A.J. Pérez Cueva, coordinador. Generalitat Valenciana. Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports. València 1994). Llevat de les zones més cap al nord i interior de Castelló, el número mitjà de dies de nevada a l'any és realment ridícul. Morella té un número mitjà de 12,5 dies de nevades a l'any; però Alcoi només 1,1.
A la ciutat de València el número mitjà de dies de neu per any és de 0,1. Això vol dir, més o menys, que podem donar gràcies si una volta cada 10 anys veiem caure neu a la ciutat de València. Encara que en la última dècada hem tingut molta sort i ha arribat a caure neu a l'àrea metropolitana de València 4 vegades: el 8 de gener de 2010, el 28 de gener de 2006, el 28 de febrer de 2005 i el 15 de desembre de 2001. A la ciutat d'Alacant el número mitjà de nevades es 0,0!. Cal rebuscar molt als arxius històrics per trobar referències de neu a la ciutat d'Alacant, on cal destacar la que es coneix com "la nevà grossa" de 1926 (http://www.alicantevivo.org/2007/01/alicante-nuestra-provincia-3-la-nev.html), mentre que la última gran nevada va ser en gener de 1957 i les darrerers vegades que arribaren a caure alguns flocs va ser en gener de 1960 i en febrer de l'any 1983 (http://wapedia.mobi/es/Alicante?t=5).
En la imatge, Alacant nevat en 1926 (http://alicantemeteo-alicantemeteo.blogspot.com/2010/12/cuentos-de-blanca-navidad-alicantina-la.html).





viernes, 11 de febrero de 2011

¿Com es mesura la temperatura d'un lloc?

En l'àmbit de la Física la temperatura, com la massa, la longitud o el temps, es considerada una magnitud fonamental. Això vol dir que, més que "dir lo que és la temperatura", la preocupació fonamental del físics es "dir com es mesura la temperatura". Fins i tot, encara que parega un joc de paraules podríem definir la temperatura com "la temperatura és lo que mesuren els termòmetres", de la mateixa manera que el temps seria "lo que mesuren els rellotges".
És clar que la temperatura es mesura amb termòmetres. Però de termòmetres hi ha de molts tipus (http://www.sabelotodo.org/termicos/medirtemperatura.html), que s'empren segons siga el rang de temperatures que es vol mesurar, i, sobretot, cal ser molt rigurós per establir les escales termomètriques i els punts de referència de calibrat dels termòmetres (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/es/International_Temperature_Scale_of_1990).
Quasi més que poder obtenir una "mesura exacta de la temperatura",  l'obsessió és aconseguir uns "protocols" de mesura, de calibrat i de fabricació dels termòmetres que permitixca comparar les temperatures mesurades per dos persones diferents, amb dos termòmetres diferents en dos llocs diferents. És a dir, si jo mesure 25º i vosté mesura 28º, no és tan important que siguen exactament 25º i 28º, com que la diferència entre lo que jo i vosté hem mesurat siga exactament 3º.
Lo mateix passa amb la temperatura de l'aire. ¿Quina temperatura màxima ha fet hui a Alacant?. És una pregunta que pot tindre moltes respostes. Estes respostes poden dependre del termòmetre utilitzat (de mercuri, elèctric, ...) , de la part de la ciutat on s'ha posat el termòmetre ( a les afores sol fer més fresca que al centre de les ciutats) i d'on s'ha penjat el termòmetre (a l'ombra, cara al sol, en una paret, més alt, més baix ...). És per això que en Meteorologia es definix un protocol (unes regles que s'han de seguir) per tal de mesurar les temperatura d'un lloc i, d'esta manera, poder comparar les temperatures de llocs diferents i, realment, poder dir si ha fet més calor o més fred en un lloc que en un altre, o un dia respecte un altre. A més, l'aire és un mal conductor del calor i això fa encara més necessari pendre precaucions.
Així, i tal com marca l'Organització Meteorològica Mundial (http://www.wmo.int), la temperatura de l'aire es mesura colocant un termòmetre de mercuri (per mesurar les màximes), i un d'alcohol (per mesurar les mínimes), a una altura d'entre 1 i 1,5 metres de terra. Els termòmetres no han d'estar en contacte amb superfícies conductores o acumuladores de calor (no val penjar-los en una paret); ha d'estar a l'abric de la radiació solar directa, de la pluja i dels vents forts, però han d'estar ventilats. Per això es coloquen en garites meteorològiques, que a més han d'estar construides amb un determinat material i de determinada manera (http://es.wikipedia.org/wiki/Abrigo_meteorológico). Tanmateix, les garites han d'estar allunyades de fonts de calor (com eixides d'aire acondicionat o a prop d'un lloc amb tràfic intens) o d'ombra (no val posar-les baix d'un arbre) i colocades sobre "terra natural" (no val posar-les damunt d'un sól de ciment o dalt d'un terrat), a poder ser amb herba no massa alta, ..., i moltes coses més (www.ots.ac.cr/meteoro/files/manual.pdf ).
És clar que la gestió d'una garita meteorològica requerix normalment d'una persona que estiga pendent d'ella (observador meterològic) i, per tal de poder tindre per exemple mesures de més llocs, són cada vegada més freqüents l'ús d'estacions automàtiques (que també deuen acomplir uns estàndards i protocols). No obstant, la humil i analògica garita meteorològica continua formant part del paisatge del centres metorològics. En la foto, inaguració de les noves instal.lacions del Centre Meteorològic de València l'any 2006.

jueves, 10 de febrero de 2011

Canvia l'oratge per a la setmana pròxima

Està clar que els models meteorològics anuncien canvis per a la setmana pròxima. Però no tots apunten en el mateix sentit. Sembla que tants dies de bloqueig anticiclònic ha desconjuntat els models, que inclús d'una passada a altre discrepen entre les seues pròpies prediccions.
Vist lo que hi ha, apostaríem de moment per una situació de vent de ponent/mestral amb pas de fronts que no deixarien massa pluja a la Comunitat Valenciana. Ponent abans del front i mestral després, amb un ambient fresc. No cal descartar alguna nevada a cotes altes i sobretot pel Maestrat. Però com a mostra de que tota la predicció de la setmana que ve està en l'aire ahi esta lo que anuncien per al dimarts el model Europeu (dalt), el GFS (enmig) i la forta dispersió que mostra el meteograma de la ciutat d'Alacant a partir de dimarts (http://www.wetterzentrale.de/topkarten/).
No oblidem tampoc que ens aproximem al final de l'hivern meteorològic (març cap considerar-lo meteorològicament com a primavera) i anem cap a una època on l'atmosfera tendix a ser molt variable i les prediccions meteorològiques comencen a ballar molt, sobre tot a mitjà termini, d'uns dies als altres.