viernes, 29 de abril de 2011

Tornados: els fills salvatges de les megatempestes.

Estan sent notícia estos dies els moltíssims, i destructius, tornados que afecten part dels EEUU. Els tornados van associats a fortes tempestes. Més concretament a el que es coneix com a supercèl.luces de tempestes amb una estructura mesociclònica ( http://es.wikipedia.org/wiki/Tornado).






És als EEUU on més tornados, i més violents, hi ha a tot el món. Concretament a la zona coneguda com "el corredor dels Tornados" per les peculiar condicions meteorològiques de la zona (http://www.nssl.noaa.gov/primer/tornado/tor_climatology.html).




Segons la seua intensitat es classifiquen d'acord amb l'escala Fujita-Pearson.




martes, 19 de abril de 2011

Com serà la pròxima temporada d'huracans a l'Atlàntic Nord?

A mesura que s'aproxima l'inici "oficial" de la temporada d'huracans a l'Atlàntic Nord (1 de juny) comencen a aparéixer previsions, que en general anuncien un temporada més activa de lo normal
(http://www.cazatormentas.net/index.php/noticias-de-meteorologia-mainmenu-2/61-noticias-sobre-huracanes-ciclones-y-tifones/1845-previsiones-sobre-la-actividad-de-huracanes-en-el-atlantico-norte-para-la-temporada-de-2011.html).

A banda del centre oficial de la NOAA (http://www.nhc.noaa.gov/),  l'institut meteorològic oficial dels EEUU, hi ha més organitzacions que subministren previsions, com la Universitat de Colorado (http://hurricane.atmos.colostate.edu/Forecasts/), o fins i tot alguns consorcis de tipus privat o semi-privat com el TSR (http://www.tropicalstormrisk.com/).

Com totes les previsions a llarg termini (http://oratgertvv.blogspot.com/2011/03/quin-temps-fara-esta-primavera.html), estes també patixen d'un baix marge de fiabilitat i s'han de pendre de manera purament indicativa o fins i tot com el resultat de models de previsió encara en fase experimental. Per exemple, aci tenim la diferència entre les previsions (FORECAST)  i el que realment passà (ACTUAL) en els 12 darrers anys (http://flhurricane.com/). En general, "l'encert" (SCORE) no va més enllà del 50 %.

APRIL     FORECAST    ACTUAL   SCORE
1999        14/9/4              12/8/5        4 (good)
2000        11/7/3              15/8/3        5 (good)
2001        10/6/2              15/9/4        10 (bad)
2002        12/7/3              12/4/2        4 (good)
2003        12/8/3              16/7/3        5 (good)
2004        14/8/3              15/9/6        5 (good)
2005        13/7/3              28/15/7      27 (poor)
2006        17/9/5              10/5/2        14 (bad)
2007        17/9/5              15/6/2        8 (bad)
2008        15/8/4              16/8/5        2 (excellent)
2009        12/6/2              9/3/2          6 (bad)
2010        15/8/4              19/11/5      8 (bad)

* Es donen 3 números, per exemple 14/9/4. El primer indica el número de depresions tropicals que s'espera que acaben sent tempestes tropicals (vent sostingut superior a 63 Km/h però inferior a 118 Km/H) o huracans (vent sostingut de 118 Km/h en amunt), i que per tant seran "batejades" amb un nom. El segon indica el número d'huracans (el número de tempestes tropicals que s'intensificaran lo suficient per a ser huracans), mentre que el tercer indica quans "grans huracans" (huracans especialment intensos) s'esperen.

martes, 5 de abril de 2011

És "normal" esta "calor"?

Amb les temperatures que tinguérem a finals de la setmana passada, i les que tindrem esta, frases com "esta calor no és normal" o "pareix que estigam en l'estiu" les sentirem a sovint estos dies. Tenen sentit?. Ho vorem prenent com a exemple la ciutat d'Alacant, que estos dies tindrà temperatures mímines al voltant dels 12 graus i màximes al voltant dels 24 o 25 graus. D'entrada, i des d'un punt de vista purament fisiològic, és cert que fa calor, almenys al voltant del migdia. No podem dir lo mateix de la nit i la matinada, que amb mínimes a penes per damunt dels 10 graus encara són fresques.

Són estes temperatures d'estiu? No, no ho són. En ple estiu, juliol i agost, fa encara molta més calor. Les temperatures màximes mitjanes d'estos mesos a la ciutat d'Alacant estan al voltant dels 30 graus i les mínimes al voltant dels 20º (http://www.aemet.es/es/elclima/datosclimatologicos/valoresclimatologicos). Estem encara 5 graus per davall en els valors màximes i 8 graus per davall en els valor mínims, que són molts graus, per poder dir amb un mínim de sentit que "tenim temperatures d'estiu".

Són "normals" per a esta època de l'any? En meteorología, i en climatologia, la primera manera de vore si una cosa és "normal" és fixar-se en els valors mitjans de les variables meteorològiques, resultat de fer la mitjana d'eixos valors en un periode de 30 anys. Per al periode 1971-2000 , per Alacant i per al mes d'abril, la temperatura mínima mitjana és de 10,1º i la temperatura màxima mitjana és de 20,9º. És clar que, sobretot pel que fa als valors màxims, estos dies estarem clarament per "damunt" de la mitjana. Per tant, és correcte, des del punt de vista estadístic, dir que tenim un començament de mes calurós.

No obstant, el que la mitjana de les màximes siga d'uns 21º, no vol dir que la màxima, per a ser "normal", tinga que ser d'uns 21 graus quasi tots els dies. Lo "normal" sol ser tot lo contrari: que les temperatures ballen, a vegades molt, per damunt o per davall d'este valor segons les condicions meteorològiques particulars de cada dia d'abril de cada any concret (Si tu tens dos pollastres i jo cap, de mitjana tenim un pollastre cada ú, però jo em muic de fam).
 
En un clima tan variable i peculiar com el clima Mediterrani, especialment en primavera, pot passar de tot. Aquells mesos d'abril amb predomini de vents entre nord i llevant acaben sent plujosos i frescos. Fins i tot hi ha mes d'abril que encara ha nevat (http://oratgertvv.blogspot.com/2011/03/pot-nevar-en-el-mes-de-marc.html). Aquells mesos d'abril anticiclònics, secs i sobretot amb predomini dels ponents poden arribar a ser notablement calurosos. Així, la màxima històrica d'Abril a la ciutat d'Alacant és, ni més ni menys, de 32'6º (1 d'abril de 1980: http://www.aemet.es/es/elclima/datosclimatologicos/efemerides_extremos).

En tot cas, i fent una ullada al que ha passat altres anys, sempre hi ha dies d'abril que fa calor. A la taula següent es presenta el número de dies amb una temperatura màxima igual o superior als 25 graus a la ciutat d'Alacant, per als mesos d'abril dels darrers anys.

A Benidorm, amb temperatures màximes mitjanes que van des de quasi 19º en hivern fins a més de 31º en estiu, lo "normal" precíssament sol ser que hi haja gent prenent el sol en la platja quasi tots els dies de l'any.

PD: Afegim esta interesant aportació sobre el tema que ha arribat al facebook de l'oratge (http://www.facebook.com/oratgertvv?sk=wall ) enviada per Meteo Sureste i per Rafa Tena Tejado.




viernes, 1 de abril de 2011

Març de 2011. Més fred que la mitjana i molt humit.

Foto: Morella .  Autor: Joan Amela.

El mes de març de 2011 el recordarem com un mes plujós en general al nostre territori, amb quantitats acumulades que han superat els 200 l/m² en alguns observatoris del nord d'Alacant, del sud de València i del nord de Castelló.

De fet la foto de la portada és la conseqüència de les pluges d'aquest mes. Molt barrancs que estaven secs al nord de Castelló, han eixit al llarg del mes. I podem vore en les següents fotos de José M Bel, els efectes d'aquestes precipitacions a l'embassament d'Ulldecona. La primera foto és del dia 1 de març i la segona del dia 31 de març.



Segons les dades facilitades per l'Agència Estatal de Meteorologia (València, Vivers), hem tingut un mes de març que ha sigut 0,5ºC més fred que la mitjana, i un mes de març molt humit, amb tres vegades més de precipitació que la mitjana, si parlem de tot el territori.

La temperatura mitjana de tot el territori estimada ha sigut de 10.2 ºC, 0.5 ºC inferior a la mitjana de 30 anys 1971-2000.

Les temperatures més baixes les registràrem els dies 3 i 4, amb gelades a l'interior i neu amb gruixos de més de 20 cm a l'interior nord de Castelló.

Tot i que hem tingut pluges generoses la part final de les falles i sobretot les festesde la Magdalena de Castelló han tingut un oratge estable i assolellat, fins i tot, la part final de març amb tempertaures típicament de maig.

La següent gràfica ens mostra l'evolució de les temperatures mitjanes diàries a tot el territori. Veiem la part final del mes, amb temperatures clarament per damunt de la mitjana.


Pel que fa a les precipitacions, s'han superat els 100 l/m² a més de la meitat del territori, amb màxims acumulats a les zones de muntanya del nord-est d'Alacant (Pego; 236 l/m²),  al sud-est de València (261 l/m² a Barx) i al nord de Castelló (Fredes amb 262,8 l/m² i Albocàsser amb 220,4 l/m²).

És el mes de març més humit de l'últim mig segle al nostre territori.

A soles en algunes zones de l'interior de València (Utiel: 35,8 l/m², o Caudete: 42 l/m²), i zones del litoral sud d'Alacant (Aeroport l'Altet: 34 l/m²) no s'han superat els 50 mm registrats.



De fet en alguns observatoris la pluja acumulada aquest mes suposa nova efemèride pel que fa al mes de març.

Ací teniu els observatoris, amb els anys que té la série de cada observatori entre parèntesi, i el dato de la precipitació del mes de març d'enguany, que suposa nova efemèride de precipitació en un mes de març.

Fredes (64 anys)            262,8 l/m²
Albocàsser  (26 anys)    220,4 l/m²
Benicarló  (91 anys)       171,4 l/m²
Tooreblanca (40 anys)    170,0  l/m²

Els dos primers dies d'abril el sol i les temperatures altes seran protagonistes, a l'espera de possible ruixats i alguna tronada a les zones de l'interior a partir del diumenge 3 d'abril.