jueves, 18 de octubre de 2012

Ve divendres una "gota freda"? L’explicació de la falla.


Tenim una borrasca, que a nivell de superfície esta centrada cap a Irlanda. Els fronts associats avancen des de ponent i són prou actius, de fet ja han deixat quantitats destacables de pluja al nord-oest peninsular.

Als nivells mitjans i alts de la troposfera (de 5000 m en amunt per entendre’ns) hi porta associada un profund i allargat solc (“vaguada”) d’aire fred, que sembla que s’estrangularà i formarà un embossament d’aire fred que es passejarà pel litoral mediterrani els pròxims dies. Alhora trobarà altres factors afegits que podran afavorir pluges fortes: atenció a les baixes que es puguen formar en superfície per bombejar vent humit i càlid.

Eixa previsió es veu al mapa de davall on es destaca el nucli d’aire fred a més de 5000 m. i la seua posició prevista per dissabte.



Les pluges més importants cal esperar-les al voltant de dissabte. Cal anar precisant la previsió els pròxims dies i, com sempre, seguir la situació quan la tingam damunt. En principi cal parar atenció al “sud” de la Comunitat Valenciana fins dissabte migdia/vesprada i, a partir de migdia/vesprada de dissabte fins la matinada de diumenge, al “nord” del territori.

Això es el que es deia (diu?) "gota freda", que com moltes voltes hem comentat és una denominació obsoleta, ja que hui es preferix, en Meteorologia, parlar de DANA (depressió aïllada en nivells alts) per fer de notar que no només tenim eixe aire fred sinó que a més tenen una dinàmica ciclònica pròpia.

Encara que admetem com a sinònims "gota freda" i "DANA" (al cap i a la fi també una serp potser una animal domèstic) insistim en que no és, en cap cas correcte, identificar automàticament "gota freda", o DANA, amb pluges torrencials.

De fet, les pluges més importants no solen aparèixer a la mateixa vertical del nucli d’aire fred sinó en la seua part davantera (abans de que ens passe per damunt) SI, a més de la DANA, hi ha altres factors, especialment l’existència d’una situació en superfície que afavorixca l’entrada de vent humit des de la mar i/o la formació de depressions secundàries ("borrasquetes"), també a nivell de superfície, que forcen ascensos d’aire.

Discussions addicionals les podeu trobar a:

http://oratgertvv.blogspot.com.es/2011/10/gota-freda-dana-i-scm-conceptes-basics.html

http://eneltiempo-angelrivera.blogspot.com.es/2012/09/sobre-gotas-y-danas.html

http://www.cazatormentas.net/index.php/meteo-didica-topmenu-39/52-conceptos-y-procesos-meteorolos/2929-desterrando-el-termino-qgota-friaq.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario