viernes, 25 de enero de 2013

Que passà ahir? Un “downburst” o esclafit.


Ahir de matí, i en molts llocs entre la Plana i el nord d’Alacant, hi hagué un moment en el que el cel es fiu negre, comença a ploure intensament i a bufar un vent molt fort i a ratxes, ..., però tot durà només alguns minuts, de manera que, a pesar de la forta intensitat dels ruixats, les quantitats de pluja arreplegada no foren rellevants  (entre 5 l/m2  i 10 l/m2 com a molt).

La imatge del radar d’ahir mostra una línia o front de pluja que ràpidament es mogué des del nord de Castelló cap avall (de NW a SE), fins entrar cap a la mar després de tocar el nord de la província d’Alacant.


Esta línea de pluja mostrava característiques típiques d’una línia de turbonada (http://es.wikipedia.org/wiki/Turbonada): presentava característiques tempestuoses, amb llamps, trons i granís; i una certa organització. A la part davantera del front l’aire càlid ascendix bruscament i, amb la mateixa brusquedat i violència, és substituït per l’aire fred que descendix al darrere de la línea frontal. En anglès este fenomen s’anomena “dowburst”, que podríem traduir per “esclafit” o, en castellà, “reventón”, en este cas d’aire fred.

Estes són les dades de pressió, temperatura, pluja i vent de la ciutat de Castelló. La nit transcorria relativament tranquila, amb no massa vent i temperatures altes coincidint amb el pas d’un front càlid. De sobte, es veu clarament el moment de l'ESCLAFIT, amb una brusca baixada de temperatura, coincidint amb un ruixat sobtat, intens però curt, i un increment també sobtat de vent precedit d’un mínim acusat de pressió.



Estos fenòmens no s’han de confondre amb els tornados. El tornado porta vent molt fort, però que el vent siga molt fort no vol dir que tingam un tornado: hi ha molts fenòmens meteorològics que porten vent fort,  i ahir en tinguérem un bon exemple.

La veritat és que cap mapa podia "vore" el què passà, o fer pensar que el pas dels fronts, primer càlid i després fred, generaria eixa línea de turbonada. Són fenòmens que, per qüestió d’escala tant temporal com espacial,  queden per davall de la resolució dels models i que, com a molt, fent un seguiment exhaustiu de la situació meteorològica a dures penes es poden entrevore amb una hora d’antelació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario