jueves, 14 de febrero de 2013

Asteroide 2012 DA14


Òrbita prevista de l'asteroide 2012 DA14 el dia 15 de febrer de 2013.
El dia 15 de febrer de 2013 tindrem l'ocasió de viure el major acostament conegut a la Terra, d'un asteroide del tamany de centenars de metres. 

Este asteroide (http://ca.wikipedia.org/wiki/Asteroide) va ser descobert per l'Observatori Astronòmic de Mallorca de La Sagra (OAM) http://www.oam.es/ el 23 de febrer de 2012. Observatori que ja ha demostrat els últims anys la seua capacitat a nivell internacional pel descobriment de nous objectes al Sistema Solar. 
Este descobriment es va realitzar després que l'asteroide va passar el dia 16 de febrer de l'any passat a una distància de la Terra de aprox. 2.600.000 de quilòmetres, prou més lluny que enguany. .
Es calcula que té un tamany entre 45 i 50 metres, amb una forma pareguda a una creïlla.
Comparació de tamany amb un camp de futbol americà.


 El més interessant d'este asteroide és que passarà a una distància propera a la Terra, mai coneguda (registrada) abans per un asteroide d'estes dimensions.

 
podeu vore algunes característiques de la seua òrbita.

L'asteroide tindrà el màxim acostament a la Terra el dia 15 de febrer a les 20.26 h (hora oficial) , en eixe moment estarà aproximadament a una distància de 28.000 km de la Terra, es a dir, estarà més a prop que els satèl·lits geoestacionaris, com són els de comunicacions o el mateix Meteosat, que es troben a distàncies de l'ordre de 36.000 km de la superfície de la Terra.

De fet, passarà tan a prop de la Terra que l'efecte gravitatori farà que canvie l'òrbita de l'asteroide (foto de l'inici).
És un asteroide, que com molts altres orbita el Sol acompanyant la Terra, i de tant en tant, s'acosta a nosaltres. En particular, fins ara, tardava 366.2 dies en fer una volta al Sol (poc més d'un any), ja vorem a partir de demà, quina òrbita té finalment.

Ací veiem  diagrama de l'òrbita des de diferents punts de vista.





El nom de l'asteroide està format per l'any del descobriment, i després està acompanyat per unes lletres i nombre que determinen el mes del descobriment i l'ordre. Ací podeu vore l'explicació de la falla.


Segons l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València, l'asteroide no serà visible en el moment de màxima aproximació a la Terra.

Serà a partir de les 20.57 h aproximadament (depén del lloc d'observació), quan podrem tractar d'observar l'asteroide. Ara bé, mai serà observable a simple vista, és un objecte fosc i xicotet, i per tant reflectix poca llum del Sol. Caldrà fer ús de telescopi o prismàtics per tractar d'observar-lo.
Ací veiem el recorregut al cel.
La pàgina heavens-above ha fet un apunt especial per mostrar el recooregut de l'asteroide.
Hem escollit Buñol, com a població centrada nord-sud-est-oest al nostre territori, i ací tenim el recorregut i horaris.
Eixirà pel nord-est i anirà a buscar l'estrella polar.

Ací podeu trobar més informació i animacions al respecte.
http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/asteroidflyby.html

Imatges com estes.





La previsió meteorològica indica cel ras de vesprada, ambl'arribada des de ponent de núvols alts. Les temperatures seran semblants als valors de hui, cap al litoral, entre les 20 hores i les 22 hores oscil·laran entre els 12º i les 15º, amb vent fluix.

No deixeu l'oportunitat d'observar la Lluna, ací vos deixem una fotografia del dia 14 de febrer des de Serra feta per Pascual Navarro.








Més informació del cinturó d'asteroides.



No hay comentarios:

Publicar un comentario