viernes, 3 de mayo de 2013

Un abril plujós: una primavera humida.


Este mes plogué a principis i, sobretot, a finals, amb prou dies seguits de pluja (del 25 al 30 d’abril) general i generosa a tot el territori. La conseqüència ha estat que este mes ha sigut ben humit a tota la Comunitat.


La pluja acumulada en alguns observatoris ens fa mirar molt arrere per trobar un abril paregut a este. Per exemple, a la ciutat d’Alacant no plovia tant un mes d’abril des de 1954. Com a element negatiu, caldria apuntar sobretot les pedregades que el dia 30 feren malbé algunes collites i fruiters.


A més, el temporal de finals de mes vingué acompanyat d’una notable baixada de temperatures, que porta neu cap a l’interior. No nevava tant, ni feia tant de fred, un mes d’abril des de 1994.


A un abril humit cal afegir un mes de març que, a pesar del predomini del ponent, també va ser entre normal i humit, o molt humit, a bona part de la Comunitat Valenciana. 


Això fa que a molts llocs del territori valencià, amb el que ha plogut entre març i abril no només s’arribe, sinó que fins i tot es supere clarament la mitjana de pluja per a tota la primavera meteorològica (marc, abril i maig). Ho veiem per exemple al recull de pluja a les tres capitals de província:


La primavera tant humida que tenim compensa de sobra un hivern relativament sec (http://oratgertvv.blogspot.com.es/2013/03/un-hivern-sec-calid-i-ventos-un-any.html). Alhora cal recordar que la passada tardor va ser notablement humida (http://oratgertvv.blogspot.com.es/2012/12/tardor-2012.html ) i, per tant, el balanç de precipitació acumulada des de que s’acabà el passat estiu és notablement positiu.

Falten encara 5 mesos per acabar l’actual any hidrològic, que començà l’1 d’octubre de 2012 i acabarà el 31 de setembre d’enguany, però portem ja més aigua arreplegada que en tot l’any hidrològic anterior (1-octubre-2011 a 31-setembre-2012). Per exemple, al recull de pluja de la zona depenent de la Confederació del Xúquer, en el que portem d’any hidrològic ha plogut ja un 14% més que en tot l’any hidrològic anterior.


Tota esta pluja es fa de notar a les reserves hidràuliques. Els embassaments dependents de la Confederació del Xúquer no arriben a les xifres rècord del 2011, però superen ja clarament les de l’any passat i estan molt per damunt de la mitjana dels darrers anys. Millor es troba encara la conca del Segura, que repetix les xifres rècord que ja tingué el 2011, duplica la mitjana dels últims 10 anys i té quasi plens dos dels seus embassaments més grans,: el Cenajo i Fuensanta.


No hay comentarios:

Publicar un comentario