Fotografia de Morella de Joan Amela. Tempesta del 28 de juliol.
L'Agència estatal de meteorologia ha fet públic l'avanç climatològic del mes de juliol de 2012. Si parlem del nostre territori en conjunt, la temperatura mitjana ha estat lleugerament per damunt (0,3ºC) de la mitjana dels 30 anys de referència, des del 1970 al 2000. Pel que fa a la precipitació, ha sigut lleugerament inferior a la mitjana d'eixos 30 anys. Ara bé, cal fer algunes comentaris.
Pel que fa a les temperatures hem tingut l'entrada de successives masses d'aire des del nord d'Àfrica, que a banda de portar pols en suspensió i mala visibilitat, han fet pujar les temperatures de manera notable en dos ocasions.
El següent gràfic mostra l'evolució de la temperatura mitjana diària del nostre territori. La línia verda marca la temperatura mitjana diària que es considera normal, que obtenim de la mitjana de cada dia del periode de 30 anys des del 1970 al 2000.
Pràcticament hem estat per damunt de la mitjana tot el mes. Destaquen tres dies, el dia 13, i els dies 19 i el 20 de juliol, amb màximes que superaren els 40 graus a diferents observatoris com ara Anna , Xàtiva i Ontinyent, amb 43º el dia 13 de juliol.
El dia més fred es va registrar a principi del mes, el dia 2 de juliol, quan Vilafranca va registrar 4,5 ºC , la temperatura més baixa en un mes de juliol des de 1978 en eixe observatori, any d'inici de la sèrie.
Si comparem este juliol amb els anteriors, veiem que està per damunt de la mtijana però no destaca, podem qualificar juliol com a normal des del punt de vista de temperatura. En la següent gràfica veiem les diferencies en graus respecte de la mitjana per juliol a tot el nostre territori.
Si esta diferència respecte a la mitjana dels 30 anys de referència, la veiem per observatoris en un mapa, observem que han sigut els observatoris de la meitat sud els que han tingut temperatures mitjanes superiors a la 'normal' i han sigut els del nord, els que han estat en la mitjana o, fins i tot, per davall, com ha sigut Morella, amb una temperatura mitjana de 20,9ºC, quan la mitjana de juliol és de 21,3ºC (justament enguany la mitjana de juny a Morella ha sigut 21,3ºC).
Pel que fa a les capitals el resum tèrmic és el següent.
Pel que fa a la precipitació, ha estat concentrada en forma de tempestes en dos periodes de temps, la primera setmana i l'última.
Les quantitats més importants de precipitació s'han resgistrat cap al nord, amb quantitats que han arribat als 105 l/m² a Fredes. Tot i això, cal recordar les tempestes del dia 28 d'agost al sud de València i al nord d'Alacant, que van deixar quantitats de fins a 30 l/m² a Ontinyent, amb pedres de considerables tamany, que van causar danys importants a la zona urbana i als cultius de la rodalia d'Ontinyent.
Juliol és climàticament el mes més sec al nostre territori. Si comparem este juliol amb els anteriors, veiem que està lleugerament per davall de la mitjana.
Pel que fa a les capitals estes són les quantitats de precipitació registrada, pràcticament inapreciables i, com en molts altres observatoris, esta precipitació ha vingut acompanyada de fang, ha suposat la deposició de la pols en suspensió que ens ha arribat des del nord d'Àfrica.
De moment, agost del 2012 s'inicia amb temps estable i assolellat, i sobretot molt calorós, amb temperatures màximes el dia 1 d'agost de fins a 43º a Cofrentes, o 42º a Xàtiva, Anna, Villena, Jalance o Villar, amb l'entrada d'una nova massa d'aire des del nord d'Àfrica.
En superfície no hi ha renovació de la massa d'aire i el més destacable és la humitat elevada a les zones costaneres, amb un ambient molt bascós i temperatures mínimes superiors als 24 graus al litoral.
No hay comentarios:
Publicar un comentario