La Pobla de Farnals. 7 de maig. Augusto Roch.
La secció de Climatologia de Vivers de València de l'Agencia Estatal de Meteorologia, acaba de traure l'avanç climatològic del mes de maig de 2011.
Un mes que ha sigut caracteritzat com a humit i molt càlid. La precipitació mitjana a tot el territori ha sigut un terç superior a la mitjana del mes i la temperatura mitjana de tot el territori ha sigut 1,9 ºC superior a la mitjana del mes en el periode 1971-2000.
On més càlid ha sigut el mes és a l'interior nord de Castelló. En el cas de Morella la temperatura mitjana de maig ha sigut 3,3ºC superior a la mitjana dels últims 30 anys.
Pràcticament tot el mes la temperatura mitjana diària de tot el territori ha estat per damunt de la mitjana dels últims 30 anys, excepte entre els dies 15 i 20.
Desataquen el els dies entre el 24 i el 27 de maig, quan tinguèrem temperatures superiors als 30 graus a quasi tot el territori, amb molts valors per damunt dels 35 graus. Van ser dies de temperatures màximes de juliol, amb valors màxims que arribaren a 37,8ºC a Xàtiva o 36,8ºC a Elx.
Pel que fa a les capitals, a les tres podem qualificar el mes com a molt càlid.
Pel que fa a la precipitació, ha estat per damunt de la mitjana a quasi tot el territori. Han sigut precipitacions en forma de tempestes quasi totes, de manera que la distribució ha sigut molt irregular.
S'han superat els 100 l/m² acumulats en tot el mes a zones de la Ribera, La Costera, La Canal de Navarrés, la Vall d'Albaida, el Camp de Morvedre i l'Alt Millars. Les quantitats de precipitació més baixes s'han registrat al sud de la província d'Alacant, amb observatoris que no han arribat als 10 l/m².
El mes ha sigut molt humit al 23% del territori, humit al 44% del territori, i sec o molt sec al 18% del territori.
En la següent gràfica comparem aquest mes de maig amb els mesos de maig dels últims 40 anys. Com veiem, enguany està lleugerament per damunt de la mitjana.
Pel que fa a les capitals, destaca València amb més de 60 l/m² registrats aquest mes.
Hem tingut un mes de tempestes, amb imatges espectaculars i en molt casos amb granís que ha fet malbé alguns cultius. Una curiositat ha sigut que quasi tots el dies de precipitació han coincidit en cap de setmana o molt a prop, de manera que la percepció ha sigut d'un mes plujós, sobretot perquè ha a molts ens ha fet canviar plans d'activitats a l'aire lliure.
Imatge de la granissada que va caure a Ayora el 7 maig captada per David Ávila.
Imatge del 30 de maig captada a l'interior d'Alacant, per Samuel Biener.
La tempesta del 7 de maig va ser molt fotografiada, ací vos deixem la imatge des d'El Puig de Juan Montoro Roca.
Tot indica que els primers dies de Juny tornaran a ser dies inestables i amb tempestes que poden ser localment fortes, estarem atents.
No hay comentarios:
Publicar un comentario