jueves, 24 de febrero de 2011

Este hivern ha fet fred o no n'ha fet?

El ponent d'estos dies ens ha portat temperatures relativament altes, amb màximes per damunt dels 20 graus a bona part de la Comunitat. A principis de gener passà una cosa pareguda i, potser, això ens porte a pensar que este hivern ha sigut més bé càlid, especialment si tenim en compte que a penes ha plogut i les nevades han sigut anecdòtiques.

Realment no és així. Si repasem els informes que mensualment fa AEMET per a la nostra Comunitat, des de que acabà l'estiu (encara que l'estiu astronòmic acaba cap a finals de setembre, este mes es considera meteorològicament tardor) trobem que:
  • Setembre va ser relativament càlid, amb una mitjana de temperatura de +0,2ºC superior a la normal (s'entén per normal la mitjana de les temperatures del periode 1971 al 2000)
  • Octubre va ser relativament fred, amb una mitjana de temperatura de -0,2ºC inferior a la normal.
  • Novembre va ser fred,  amb una mitjana de temperatura de -0,7ºC inferior a la normal.
  • Desembre va ser molt fred, amb una mitjana de temperatura de -0,9ºC inferior a la normal.
  • Gener va ser normal, però amb una mitjana de temperatura de -0,1ºC inferior a la normal.

Amb la calor d'esta setmana segurament Febrer acabarà amb una temperatura mitjana per damunt de lo normal, ..., però després de 4 mesos seguits amb una temperatura que, poc o molt, ha estat per davall de lo normal!. Hui ja ha parat el ponent i les temperatures s'ha suavitzat i, a més, a partir de diumenge i cara la setmana que ve tindrem una entrada d'aire fred que farà baixar de manera destacable les temperatures.

Però, és normal o no la "caloreta" d'estos dies? D'això ja en parlàrem fa poc (http://oratgertvv.blogspot.com/2011/02/quan-ploura-quan-nevara-quan-fara-fred.html). A la foto, una imatge  des de la platja de ponent  de Benidorm (http://urbanity.blogsome.com/2008/05/12/residencial-in-tempo-benidorm-perez-guerras-ingenieros-arquitectos-asociados/), ciutat on "lo normal" és que hi haja gent a la platja quasi tots els dies de l'any.



1 comentario:

  1. Afegim alguna informació més. La tardor-hivern passada (2009/2010) passà de tot. La tardor va ser extraordinariament calurosa (octubre i novembre amb temperatures mitjanes més de 2 graus per damunt de lo normal). En canvi l'hivern va ser molt fred (el 8 de gener de 2010 nevà a les rodalies de València i febrer de 2010 registrà una temperatura -0.9º per davall de lo normal).

    ResponderEliminar