Encara que el solstici d'hivern, que marca l'entrada a l'hivern "astronòmic" siga el 22 de desembre, des del punt de vista meteorològic desembre cal considerar-lo hivern i no tardor. Molta gent pregunta des de fa temps quan farà fred de debò o quan nevarà. Allò que s'ha anomenat globalització, interesos comercials inclosos, potser haja contribuït a propagar una imatge de l'hivern (fred, plujós i amb neu) que realment està molt lluny de la realitat climàtica i meteorològica de la Comunitat Valenciana.
És cert que a la nostra Comunitat hi ha zones interiors de muntanya i d'altiplà mesetari on arriba a fer fred en hivern. Però també es cert que la major part dels ciutadans de la Comunitat viuen a les planes litorals i prelitorals, amb un clima mediterrani típic no concicionat per elements climàtics de muntanya (com al Maestrat o als Ports) o continentals (com a la plana de Requena i Utiel o a les rodalies de Villena). Per tant, cal tindre clar que:
L'hivern mediterrani no és fred.
Llevat de les zones més interiors i altes, als mesos d'hivern (desembre, gener i febrer) la mitjana de les temperatures màximes es mou entre els 15º i els 18º i la mitjana de les temperatures mínimes entre els 5º i els 8º. Calor no és, però molt de fred tampoc. Amb eixos valors de mitjana no és gens extrany trobar dies "d'hivern" amb màximes al voltant dels 20º al litoral i prelitoral. De fet, les màximes històriques dels mesos d’hivern a les zones pròximes a la costa superen els 25 graus. Com a exemple hi tenim davall les màximes històriques de les capitals (AEMET) :
El fred a l'hivern mediterrani més que persistent, com per exemple al centre d'Europa o a la meseta castellana, és ocasional i va a colps. Hi ha situacions d'entrada de masses d'aire polar i, sobretot, de masses d'aire siberià que ens poden portar dies amb temperatures baixes i fins i tot gelades a prop de la costa. Però són l'excepció, no la regla. La regla és que l'hivern mediterrani siga suau i curt. De mitjana, les situacions de temps definits per masses d'aire fred de qualsevol procedència (polar o àrtica, marítimes o continentals) venen a suposar només al voltant del 30% del total al semestre hivernal (tardor-hivern).
L'hivern mediterrani no és plujós.
Si per alguna cosa el nostre clima s'anomena mediterrani és per la concentració de la pluja en una època determinada de l'any, la tardor, i per tindre un estiu desesperadament sec. Des del punt de vista climàtic, a bona part de la Comunitat Valenciana la segona època més plujosa de l'any és la primavera i, per tant, l'hivern ve a ser l'època més seca de l'any després de l'estiu. Com a exemple la següent gràfica mostra la distribució per mesos de la mitjana de pluja a la ciutat d’Alacant:
Més que els temporals de pluja, lo més habitual a l'hivern mediterrani són les llargues calmes anticiclòniques, amb fresqueta de bon matí però un ambient assolellat i suau en les hores centrals del dia.
A l'hiven mediterrani les nevades són anecdòticques.
La Comunitat Valenciana es prou muntanyosa però les nostres muntanyes són modestes: cap arriba als 2000 m i ben poques passen dels 1500 m. La nostra situació, cap al sud-est peninsular, més a prop d'Àfrica que no dels Pirineus o del nord d'Espanya, fa que estigam ben protegits de tots els temporals atlàntics o de les entrades d'aire polar del nord o nord-oest.
Les nevades més importants ens arriben del nord-est: solen donar-se quan en hivern tenim un temporal de llevant que arriba tot just després d'una important entrada d'aire fred, normalment d'origen siberià o centre-europeu. Els temporals freds del nord o nord-oest també poden portar algunes nevades, normalment menys importants i més concentrades a l'interior i nord de la Comunitat.
El número mitjà de nevades a l'any només supera els 10 dies a alguns observatoris de l'extrem nord de Castelló (Vilafranca, Morella o Castellfort), està entre 1 i 3 dies com a molt a la resta de zones altes de l’interior i és realment quasi nul a la resta del territori (http://www.01.ign.es/espmap/mapas_clima_bach/Mapa_clima_06.htm). De fet, a bona part del territori de la Comunitat el número mitjà de dies de neu a l’any es inferior a 1, o siga, que si neva algun any és de casualitat.
Molt bona explicació.
ResponderEliminarSimplement una aclaració: En la captura de pantalla de les temperatures absolutes en les capitals de província, Castelló només es registra fins el 1975. Si no m´equivoque la temperatura més alta registrada en un observatori de l´Espanya penínsular en el mes de Febrer era al de Castelló en el 1990 quan es va arribar a 30ºC.