lunes, 23 de enero de 2012

Gener: en un parell de dies la pluja de tot el mes, ..., més lo que vinga.

Fins el moment han sigut pocs els dies de pluja al mes de gener, però han sigut prou generosos. El temporal que tinguérem entre el 16 i el 18 de gener deixà pluja a tota la Comunitat i la primera neu de l'hivern, sobretot per l'interior de València i Castelló. El següent mapa mostra, de manera esquemàtica, com es repartiren eixes pluges. Entre l'Alcoià i la Marina Alta, passant pel Comtat i la Vall d'Albaida, hi hagué obsevatoris que arreplegaren més de 100 l/m²: Tollos 153, Alcoi (Menetjador) 136, Confrides 135, Beniarrés 132, l'Atzúvia 115, Xaló 103 o Bocairent 102 per exemple.




El següent mapa mostra, també de manera esquemàtica, la plutja mitjana de gener a la Comunitat Valenciana al període de referència 1961-1970.


 

Comparant ambdós mapes podem vore com, encara que no a tota, a bona part de la Comunitat amb eixe temporal s'arriba o es supera la mitjana de pluja de gener. Per això hem titulat l'entrada que amb dos dies de pluja hem arreplegat la que ens tocava per a tot el mes. Un exemple més de com es comporta un règim pluviomètric com el mediterrani, irregular, amb pocs dies de pluja i fortament depenent de que tingam, o no, un bon temporal de llevant que en poc de temps l'aboca tota.

I el mes encara no s'ha acabat. Els mapes meteorològics prometen un bon temporal a partir del pròxim cap de setmana i, de confirmar-se la previsió del Centre Europeu, l'aigua, i la neu, l'arreplegarem a poals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario