viernes, 31 de mayo de 2013

Qui l'encerta l'endivina. Quin oratge farà este estiu?


Molt comentada ha sigut la suposada previsió que anuncia un estiu fred i plujós, fins i tot com el de 1816 (http://es.wikipedia.org/wiki/A%C3%B1o_sin_verano); quan una combinació de factors, entre ells erupcions volcàniques, feren que aquell estiu fóra tot menys estiu.


Com comentàrem ja fa temps a http://oratgertvv.blogspot.com.es/2011/03/quin-temps-fara-esta-primavera.html; les previsions “estacionals”, a mesos vista, són “experimentals” i encara no estan en fase “operativa”.  Les discrepàncies entre els diferents models de previsió estacional són enormes i, encara que algunes voltes han arribat a encertar, en altres els fracassos han sigut clamorosos.

La previsió d’un “estiu sense estiu” la donada un canal privat francés (canal Météo) que es dedica a subministrar informació meteorològica. No és la previsió de cap centre meteorològic ni de cap institut o grup d’investigació en clima.

Però de fet per a este estiu hi ha previsions de tot tipus, n'ensenyem 4:

1. La de la NOAA, que preveu que l’estiu serà menys calorós al centre peninsular i normal al litoral.2.-La d’un institut d’investigació climàtica americà, que diu que este estiu serà extraordinàriament calorós.3.- La d'AEMET, basada en els models europeus de previsió, que diu que este estiu serà normalet.

 

4.- La del canal francés Météo que diu que este estiu serà fred i plujós com si estiguérem a Lapònia.Òbviament, algú acabarà per encertar si cada u diu la seua. Qui l’encerta, l’endevina.

Però no oblidem que per ací, a la vora del Mediterrani, a l’estiu, grau amunt o grau avall, el que sol fer és calor, o molta calor.
 
Sobre previsions estacionals podeu vore referències a: http://ametse.org/foro/index.php?topic=1258.msg22404#msg22404.

2 comentarios:

  1. Per si de cas... omplirem la piscina!

    ResponderEliminar
  2. Pues jo crec que será algo mes caluros que l'any pasat

    ResponderEliminar