martes, 6 de agosto de 2013

Un juliol tronador.


El mes de juliol de 2013 a la Comunitat Valenciana ha tingut una temperatura mitjana estimada de 24,2ºC, uns 0,7ºC per damunt de la normal (considerant la normal la mitjana dels juliols de 1971 a 2000). Ha sigut calorós, com solen ser-ho tots els juliols, però res d’especial: en els últims 42 anys hi ha hagut uns 15 mesos de juliol més càlids que este.


La quantitat mitjana de pluja arreplegada a la Comunitat ha sigut de 11 l/m², pluja que cal considerar “normal” per a un mes de juliol encara que estiga un 20% per davall de la mitjana de 1971-2000. Cal recordar que, estadísticament parlant, el mes de juliol és el més sec de l’any a la Comunitat Valenciana, fins al punt de que vore ploure en juliol és quasi un miracle a molts llocs del territori valencià.

De ploure, a juliol, sol ser en forma de tronades, i més cap a les serres i comarques de l’interior,  especialment a les rodalies del Sistema Ibèric: el lloc, juntament amb els Pirineus, on les tronades són més freqüents a Espanya.

Enguany, i per això si que destaca este mes de juliol, hem tingut molts dies de tronada. Aleshores, mentre que a bona part del territori valencià la pluja ha sigut ben poca, cap a l’interior de València i Castelló si que s’han arreplegat quantitats destacables de pluja.

A Vilafranca, s’han comptat 12 dies de tronada este juliol que han deixat 61 l/m². La dada més alta de dies de tempesta d’un mes de juliol des de fa 40 anys. La mitjana de dies de tempesta a Vilafranca en juliol és 5,6 dies, i la dada més alta fins ara era els 11 dies de tronada de juliol de 1977.

No hay comentarios:

Publicar un comentario