martes, 1 de octubre de 2013

Un estiu plujós. Un bon any hidrològic.

Segons les dades d'AEMET, l'estiu climàtic de 2013 (de juny a agost) ha sigut humit, amb una pluja acumulada un 30% superior a la mitjana, i tèrmicament normal, amb una temperatura 0.1ºC inferior a la mitjana de referència (1971-2000).  En este últim aspecte cal destacar que ha sigut l'estiu menys calorós des de 1997.

La quantitat mitjana de pluja recollida ha estat de quasi 90 l/m², bona part de la qual s'arreplegà al temporal de finals d'agost, que deixà precipitacions que superaren els 100 l/m² cap el sud de València i el nord d'Alacant. La resta de pluja vingué en forma de tronades, què afectaren sobretot la meitat nord de la Comunitat, en alguns casos acompanyades de pedra.


A un 80% del territori valencià l'estiu ha sigut humit o molt humit, de manera que este ha estat el onzé estiu més plujós dels últims 43 anys.


El balanç provisional de l'any hidrològic (1 d'octubre al 30 de setembre) ens indica que el 83% de la Comunitat Valenciana presenta superàvit de precipitació. En conjunt, s'ha arreplegat una mitjana de 600 l/m², un 17% superior al normal, de manera que este any hidrològic ha sigut el més humit des del 2008-2009, i el quinze més plujós des de 1950.


S'han arreplegat més de 1000 l/m² a observatoris del sud de València i el nord d'Alacant (Barx, Orba, Pego, Beniarrés) i de l'interior nord de la província de Castelló (Fredes, Vilafranca). Pel contrari, ha sigut al sud d'Alacant i al voltant de l'Horta i el Camp de Túria, on les pluges arreplegades han estat per davall de la mitjana.

Pel que fa a l'estat dels embassaments, este és prou bo per estar al final de l'època seca de l'any. Tant als de la Confederació del Xúquer, com als de la del Segura, en estos moments hi ha més reserves que per les mateixes dades de l'any passat, i es supera clarament la mitjana dels últims 10 anys. Els del Segura continuen movent-se en valors pròxims als màxims històrics.




No hay comentarios:

Publicar un comentario