martes, 10 de mayo de 2011

El mes de maig pot fer molta calor.

Hem començat un mes de maig en el que ja hem tingut alguns dies de calor. El 4 de maig i ahir mateix, 9 de maig, les temperatures màximes es moveren al voltant dels 25ºC a bona part de la Comunitat. No és això una cosa que ens dega d'extranyar. Encara que la primavera "astronómica" acaba el 21 de juny, des del punt de vista climatològic ací, amb un clima mediterrani, cal considerar juny com un mes de ple estiu. Per tant, maig ve a ser el darrer mes de la primavera, en transició cap al molt sec i molt calurós estiu mediterrani.

Això es pot comprobar si veiem algunes dades estadístiques. La mitjana de les temperatures màximes del mes de maig pega un bon bot respecte la d'abril. Fins i tot hi ha observatoris que tenen, ja en maig, temperatures màximes mitjanes que arriben o superen els 25 graus. És el cas de Cofrentes (27.5ºC), Elx (27ºC), Orihuela (26ºC) o Alzira (25ºC) (Atlas Climático de la Comunitat Valenciana 1961-1990. A.J. Pérez Cueva coordinador. Generalitat Valenciana. 1994).

A voramar les brises atemperen l'ambient i la mitjana de les màximes no és tan alta. La temperatura màxima mitjana de maig a Castelló és de 22.2ºC, de 22.5ºC a València i de 24,2ºC a Alacant (http://www.aemet.es/es/elclima/datosclimatologicos/valoresclimatologicos). No obstant, tots el anys tenim, també a voramar, dies amb temperatures màximes per damunt dels 25 graus. El següent gràfic mostra, des de 1971 fins l'any passat, el número de dies amb temperatura màxima igual o superior als 25 graus a la ciutat de Valencia per al mes de maig.



Fins i tot hi ha anys amb algun dia que supera els 30 graus. Solen ser els dies de ponent. La màxima històrica enregistrada en maig és de 35.1ºC a la ciutat d'Alacant, de 35ºC a la de Castelló i de 36.2ºC a la ciutat de València (http://www.aemet.es/es/elclima/datosclimatologicos/efemerides_extremos). Més encara, la temperatura màxima absoluta del mes de maig a la Comunitat Valenciana està per damunt dels 40ºC, concretament a Xàtiva amb 41ºC (http://biblioteca.ayto-xativa.es/es/node/170). El següent gràfic mostra, des de 1971 fins l'any passat, el número de dies amb temperatura màxima igual o superior als 30 graus a la ciutat de Valencia per al mes de maig.




No hay comentarios:

Publicar un comentario