viernes, 10 de junio de 2011

Eclipsi Total de Lluna. Dimecres 15 de juny.



El pròxim dimecres dia 15 de juny de 2011 hi haurà el primer eclipsi de Lluna de 2011, i serà eclipsi total.

Recordem que els eclipsis de Lluna sempre es produixen quan la Terra es situa entre el Sol i la Lluna, de manera que l'ombra que projecta la Terra és interceptada per la Lluna.


Sempre són eclipsis que es produixen quan és Lluna plena, que és quan la Lluna està en oposició amb el Sol, es a dir exactament quan la Lluna i el Sol estan en la direcció oposada al cel. No hi ha un eclipsi de Lluna cada mes, quan és lluna plena, perquè l'òrbita de la Lluna i de la Terra no es troben al mateix plànol exactament.


Segons entre la Lluna totalment o no en la zona d'ombra els eclipsis són totals o parcials. O de vegades no arriben a entrar en la zona d'ombra i queden a la zona de penombra i els eclipsis són penombrals.



En aquest cas tindrem tots els tipus d'elcipsis en un. Primer penombral, després parcial i en el moment central total, per a després tornar a tindre parcial i penombral per acabar.

Ara bé, la Lluna no arriba mai a entrar exactament en el conus d'ombra de la Terra, entra en l'anomenat conus geomètric d'ombra de la Terra. És per això que no queda completament fosca, sinó que encara arriba a tindre radiació del Sol que arriba a la Lluna després de la refracció a l'atmosfera de la Terra, i que dóna el típic color rogenc a la superfície de la Lluna, en el moment de l'eclipsi Total.





El color final que tindrà la Lluna en el moment de l'eclipsi total dependrà de la quantitat de partícules que hi ha a l'atmosfera a les capes mitjanes i altes, en casos de erupcions volcàniques recents, com és el cas, els colors són habitualment més rogencs, vorem enguany finalment quins colors assolix.

En aquest cas la Lluna circularà quasi pel centre de l'ombra de manera que farà que l'eclipsi siga més llarg, la Lluna estarà en la zona d'ombra totalment durant 100 minuts, cal anar a juliol del 2000 per trobar un altre eclipsi total de Lluna tan llarg.

En estos casos a més a més, les variacions de totalitats rogenques són més evidents i hi ha més canvis al llarg de tota la fase de l'eclipsi total.



Els horaris d'entrada en  cada zona són els següents. Podeu comprovar com segons quina pàgina mireu els horaris canviaran lleugerament. Ací vos mostrem els horaris segons la pàgina oficial de NASA i de l'Observatori Astrnòmic Nacional (que no són coincidents al minut)
Si en el gràfic apareixen indicats horaris UT, vol dir Temps Universal i per tant caldrà sumar 2 hores per calcular l'hora oficial.



L'horari segons l'Observatori Astronòmic Nacional
serà en horari oficial el següent (no cal afegir res):
El primer contacte amb la penombra serà a les 19h 25min (hora oficial).
L'eclipsi parcial de Lluna s'iniciarà a les 20h 23min
L'eclipsi total s'iniciarà a les 21h 22min (a partir d'eixe moment tota la Lluna estarà a la zona d'ombra, serà els instants més espectaculars)
Màxim de l'eclipsi total a les 22h 14 min.
L'eclispi total acabarà a les 23h 3min.
Eixirà completament de l'ombra a les 0h 0min del dia 16 de juny.
Eixirà completament de la penombra a les 1h 1min del dia 16 de juny.

Ací teniu una simulació de com passarà.



Aquest video el podeu trobar a http://shadowandsubstance.com/

En aquest cas l'eclipsi de Lluna parcial s'iniciarà quan la Lluna no haurà eixit encara per damunt de l'horitzó. La Lluna eixirà a les  21h24min, (http://www.heavens-above.com), minuts després o minuts abans segons la població on feu l'observació i dels obstacles que tingueu cap al sud-est. 

Per tant en molts llocs la Lluna eixirà completament eclipsada, per tant, a la tonalitat rogenca que ja tindrà ella per la il.luminació solar, cladrà afegir l'efecte de nou de l'atmosfera just en els primers moments de l'eixida per damunt de l'horitzó. 
Prepareu les càmeres i busqueu un lloc sense obstacles cap al sud-est. Esta serà la direcció per on eixirà la Lluna.



Com podeu vore en la imatge tindreu també a Saturn just damunt a la dreta de la Lluna. Si teniu telescopi no dubteu de vore Saturn. 

A més a més al llarg d'esta setmana l'Estació Espacial Internacional es podrà vore més d'una nit a simple vista, i en particular la nit del dia 15 de juny entre les 22h45min i les 22h53min (encara amb l'eclipsi total en marxa), si mireu cap al nord (just direcció quasi contraria on  estarà la Lluna) voreu passar perfectament l'EEI, com un punt en moviment al cel que es desplaçarà des de l'oest cap al nord-est.

Disfruteu d'eixa nit! i esperem que els núvols ens deixen la finestra a l'espai oberta.






1 comentario:

  1. Si esteu per la Costa Brava us podeu acostar fins al passeig de Sant Antoni de Calonge, on hi haurà telescopis i prismàtics a punt per al seguiment de l'eclipsi amb les millors condicions. Més info a www.astroemporda.net

    ResponderEliminar