martes, 7 de junio de 2011

Ja estem en juny, ja estem en l’estiu.

Encara que l’estiu “astronòmic”, marcat pel solstici d’estiu, comença 21 de juny, l’actual mes, des del punt de vista climatològic i a un clima mediterrani com el nostre, cal considerar-lo sense cap dubte un mes “d’estiu” més que de “primavera”. Estes són les mitjanes de les temperatures màxima i mínima, així com la temperatura màxima històrica i la mitjana de pluja, registrades a les ciutats de Castelló, València i Alacant (http://www.aemet.es/es/elclima/datosclimatologicos/valoresclimatologicos).



La mitjana de les màximes és calurosa i supera els 25º, alhora que les màximes històriques s’enlairen amb ganes per damunt dels 35º. Fins i tot hi ha observatoris a la Comunitat Valenciana on la mitjana de les màximes de juny supera els 30º i la màxima històrica es passetja pels 40º. És el cas de llocs com Bugarra, Catral, Cofentes, Elx, Monforte del Cid o Xàtiva. (Atlas Climàtic de la Comunitat Valenciana 1961-1990. A.J. Pérez Cueva coordinador. Generalitat Valenciana. València 1994).

Llevat de les comarques més interiors i de muntanya, la mitjana de les mínimes supera clarament els 15º. Això no seria possible sense que a juny, com sol passar, tingam ja algunes nits tropicals, o siga amb temperatures mínimes iguals o superiors a 20º.

La plutja mitjana és poca i insinua clarament la que es una de les principals característiques del clima mediterrani: l’absència de pluges significatives en l’època càlida, o siga a l’estiu.

Curiosament però este inici de juny està sent poc calurós i relativament plujós. Encara que normalment juny sol ser un mes d’estiu,  "a vegades" sembla més aviat primaveral durant alguns dies (Fins a setanta d’abril no et lleves fil). L'any passat mateix, al voltant del dia 15 tinguérem varios dies de fresca i de pluja (el 16-06-2010 Castelló, València i Alacant marcaren 13º de mínima). La primera quinzena de juny de 2008 també fou fresca i plujosa (el 8-06-08 València tingué una màxima de 19º).

A la següent gràfica s’observa l’evolució de la temperatura màxima de la ciutat d’Alacant. Encara que a finals de maig semblava que anavem de cap a la calor, encara ens toca esperar alguns dies.


No hay comentarios:

Publicar un comentario