martes, 1 de noviembre de 2011

Un octubre càlid i sec, però menys que fa dos anys...

El més d'octubre de 2011 ha sigut més càlid i sec del que és normal (periode de referència 1971-2000). La temperatura ha estat 1.6º per damunt del que és habitual i s'han de destacar les altes temperatures registrades dia 12, en alguns observatoris les més càlides per al mes d'octubre des de que es prenen dades (al voltant dels 34º a l'interior i en conjunt un 5.3º superiors a la mitjana). A partir de dia 12 la temperatura començà a descendir, però en general ha quedat per damunt dels valors normals, com es pot vore a la gràfica. El dia més fred va ser el 26 d'octubre, amb gelades a les planes interiors, destacant els 0.4º d'Ademuz.


També ha sigut més sec del que és habitual, amb un 41% de dèficit de mitjana. Només hem tingut un temporal de pluges entre els dies 28 i 30, que deixà valors superiors als 200 litres a la Marina Alta, entre els que destaquen els 242 l/m² a Orba i els 220 l/m² de Pego.
El més ha sigut extraordinariament sec als Ports: Morella només ha acumulat 2,8 l/m² en tot el mes. L'observatori compta amb dades des de 1916, sent el de 2011 el mes d'octubre més sec de la serie des de 1963. L'interior nord de Castelló, l'interior del Baix Segura i el Vinalopó han tingut un octubre molt sec, i només les comarques del sud de València i del nord d'Alacant han tingut un mes humit o molt humit amb pluges concentrades els últims dies del mes.Tot i això, només hem de retrocedir dos anys per trobar un més d'octubre encara més càlid que el d'enguany (i ens podem fixar en el de 2006, que encara ho va ser més) i es pot vore com, llevat de 1991, 1992 i 1993, que varen ser molt freds, cada 3 o 4 anys hem tingut un octubre molt càlid.


I també son dos anys només els que ens separen d'un mes d'octubre en cara més sec que el de 2011, cosa que tampoc és un fet inusual segons es veu a la gràfica: al costat de mesos extraordinariament plujosos, tenim mesos d'octubre que son molt secs. Podeu vore més informació a una entrada prèvia d'este mateix blog: octubre, el mes "estadísticament" més plujós,  http://oratgertvv.blogspot.com/2011/10/octubre-el-mes-estadisticament-mes.html


No hay comentarios:

Publicar un comentario