martes, 8 de noviembre de 2011

UN HURACÀ AL MEDITERRANI?

Cicló Mediterrani, MEDICANE o Tempesta Tropical? Qüestió de noms.

Des de que als anys 80 les observacions dels satèl.lits meteorològics es generalitzaren, ocasionalment s'han observat casos de baixes al Mediterrani que semblaven adquirir una certa semblança amb els ciclons i les tempestes tropicals (unes 15 vegades entre 1997 i 2007). Visualment, lo més espectacular era la formació, encara que per poc de temps, d'un "ull central", un nucli lliure de núvols al voltant dels qual giraven sistemes de tempestes organitzades en espiral de manera similar a la d'un huracà. A la imatge hi tenim lo que es formà el 18 d'octubre de 2007 enfront mateixa del litoral valencià, que deixa pluges localment intenses i ratxes fortes de vent.



Curiosament, estructures que mostraven algunes (no totes) característiques semblants a les d'un huracà també s'observaren en altres latituds. Així es constatà l'existència de ciclons subtropicals, que es formen en latituds pròximes a l'ecuador, i fins i tot s'observaren ciclons polars. Al Mediterrani la formació d'estes estructures solen anar associades a la formació d'una "borrasca" a la superfície del Mediterrani (borrasca freda aïllada), que coincidix amb una la presència d'una "gota freda" (DANA: http://oratgertvv.blogspot.com/2011/10/gota-freda-dana-i-scm-conceptes-basics.html ) en els nivell alts. 

Arriba un moment en que esta borrasca, relativament menuda en quan a extensió geogràfica (per això es qualifiquen de baixes mesoescalars), presenta un notable reforçament de les baixes pressions en la superfície associat a intercanvis de calor entre l'aire i la superfície del mar Mediterrani, sensiblement més càlid. En eixe moment a nivell de la superfície el "nucli" de la borrasca es torna càlid alhora que són notables els desenrotllaments convectius, que s'organitzen en forma d'espiral tal com passa a un cicló tropical (http://www.tiempo.com/ram/108/los-‘medicanes’-o-bajas-mesoescalares-con-apariencia-de-ciclon-tropical-en-la-cuenca-mediterranea-algunos-casos-de-2007).

A la literatura científica estos fenomens s'han anomenat, en anglès of course, "Mediterranean tropical like storms". En la nostra llengua caldria batejar-les com "Baixes mesoescalars similars als ciclons tropicals" o "Baixes mesoescalars de nucli càlid en superfície". Com es veu, un nom massa llarg i amb poc de punch encara que formarem un acrònim a partir de l'anglès (MTLS?). En 2005 Emanuel E.K. proposà l'acrònim anglès de MEDICANE, resultat de la contracció de "MEDITERRANEAN HURRICANE" (Emanuel, K. A., 2005:  Genesis and maintenance of "Mediterranean hurricanes". Advances in Geosciences, 2, 217-220). Alhora que circulava la discussió sobre si este tipus de fenomens mereixien o no ser vigilats, controlats i etiquetats tal com es fa amb les tempestes i ciclons tropicals de l'Atlàntic.

Arguments meteorològics, a favor i en contra, n'hi han varios. Els MEDICANE no són, ni de lluny, tant intensos, ni extensos, ni destructius, ni duraders com un ciclò tropical, alhora que només compartixen algunes, i notes, de les caracterísques dels huracans. Qualificar-los com a tals podria resultar excessivament alarmista per a la població. més acostumada a la imatge "caribenya" de lo que és un huracà. No obstant, per poder explicar la seua formació cal recórrer a fenomens i models que si que son propis dels ciclons tropicals i, encara que els MEDICANE no arriben a ser tan forts com estos, si que solen provocar notables fenomens adversos, tant a a causa del vent com de la pluja.

En septembre d'enguany la NOAA (http://www.nhc.noaa.gov/), encarregada principals de la vigilància, alerta i etiquetació de les tempestes tropicals a l'Atlàntic Nord, considerà la conca mediterrània com una regió capaç de soportar el desenrotllament de ciclons tropicals. Una qüestio que prengué en consideració des de que en 2005 el Vince i el Delta es passejaren per la Península (http://oratgertvv.blogspot.com/2011/07/un-mes-en-plena-temporada-dhuracans.html). Ahir mateix, la borrasca situada enfront mateixa del litoral valenciá semblà evolucionar cap a un MEDICANE i la NOAA l'acabà etiquetant com una a T: tempesta tropical (http://www.cazatormentas.net/index.php/noticias-de-meteorologia-mainmenu-2/61-noticias-sobre-huracanes-ciclones-y-tifones/2200-primera-posible-tormenta-tropical-oficial-de-la-historia-en-la-cuenca-del-mar-mediterraneo.html). Seria el primer fenomen meteorològic batejat amb eixe nom al Mediterrani.

Davall es mostra primer la imatge del canal visible de les 5 de la vesprada, s’hi assenyala el centre de la baixa, al voltant de la qual s’organitzen els núvols en espiral, a l’estil d’un cicló tropical. La següent imatge és la del canal infraroig de les 9 de la nit, on sembla apreciar-se la formació de l’ull.

Cicló Mediterrani (Mediterranean Cyclone: MECY?) seria un bon nom per referir-se de manera estándard a estos fenomens. Eixe nom els particularitzaria, tant meteorològicament com geogràficament, distingint-los clarament dels ciclons extratropicals (les borrasques atlàntiques amb fronts). Alhora el nom insinuaria una semblança parcial amb els ciclons tropicals (huracans i tifons) i un cert perill , però evitaria una identificació completa amb la intensitat és un huracà atlàntic, sempre més destructiu i més extens. MEDICANE sona bé en anglès, però sigam sincers, quan u el sent per primera vegada s'assembla més bé al nom d'una assegurança mèdica o d'una nova raça de gos.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario