viernes, 23 de marzo de 2012

Día Meteorològic Mundial 2012




El dia 23 de març de 2012 celebrem el dia Meteorològic Mundial. Enguany fa 62 anys que un dia com hui es va crear l'Organització Meteorològica Mundial (OMM).
El lema d'enguany es refereix a la història del Servei Meteorològic Espanyol, que enguany fa 125 anys.
L'actual Agencia Estatal de Meteorología, té com a data d'inici el 12 d'agost de 1887, en que es promulgà el Reial Decret de creació de l'Instituto Central Meteorológico per a que s'encarregara de "calcular y anunciar el tiempo". Per damunt de tots els avatars administratius, canvis d'estructura, de nom i dependència, la institució continua sent la mateixa hui en dia.





A l'AEMET encara li pertany l'edifici del “castillo” en el parc del Retiro de Madrid on es va instal·lar el seu primer director, Augusto Arcimis y Wehrle (una de les figures més interessants de la ciència de l'època), junt amb un ajudant i uns pocs instruments. Les operaciones efectives començaren l'1 de març de 1893, amb la publicació del primer butlletí meteorològic diari.


                                            
                                               "Castillo" del Parc del Retiro de Madrid



                                                 Butlletí de l'OCM de l'1 de gener de 1911



L'institut estava orientat principalment a la predicció, mentre l'Observatorio Astronómico de Madrid s'encarregava de la xarxa d'estacions meteorològiques i publicava els anuaris amb els resums pertinents. Era una xarxa reduïda, que amb prou feines arribava a 50 estacions a tota la Península i només amb objectius climatològics. Les dos institucions passarien  a dependre del Instituto Geográfico y Estadístico i serien més tard unificades en el que passaria a anomenar-se Observatorio Central Meteorologico que entraria en funcions el gener de 1911 baix la direcció de l'enginyer geógraf José Galbis. Un dels objectius del nou OCM era la creació d'una xarxa densa d'estacions meteorològiques que posara el país en condicions semblants a les altres nacions europees. Això es va aconseguir realitzant una crida a totes les institucions i aficionats disposats a colaborar. Al llevant peninsular va contactar amb dos entitats que ja havien demostrat el seu bon fer en els temes meteorològics, la Societat Astronómica de Barcelona i la Federació Agrària de Llevant, dirigida per Manuel Iranzo.


La presència social del Servei Meteorològic a la Comunitat Valenciana ha sigut constant des dels seus inicis, inclús la seu central va estar en la ciutat de València uns mesos el 1936, amb el trasllat del personal, l'arxiu i els instruments des de Madrid. Algunes de les fites més destacades d'estos 125 anys d'existència han sigut el recolzament aeronàutic, amb oficina meteorològica als aeroports de València i Alacant, el suport a Protecció Civil, tant tècnic com personal, arran de les catastròfiques inundacions de 1982, les prediccions i els productes de meteorologia marítima, la constant innovació tecnològica i científica, amb la instal·lació del radar de València a finals dels anys 80, la xarxa d'estacions automàtiques que començà a desenvolupar-se a partir dels anys 90 i les nombroses aplicacions de temps i clima realitzades al llarg dels anys.





No hay comentarios:

Publicar un comentario