L'AEMET ha fet públic l'informe climatològic del passat mes de Febrer. Tal com es sospitava (http://oratgertvv.blogspot.com/2012/02/el-fred-del-febrer-denguany-sera.html) ha sigut un mes notablement fred: el tercer més fred a la Comunitat Valenciana des de 1953, amb una anomalia de -3º, només superada, per poc, el febrer de 2005 i, això si, encara lluny de l'històric i glacial febrer de 1956.
Llevat dels últims dies de mes, les temperatures, tant les mínimes com les màximes, han estat quasi tots el dies per davall de la mitjana. Les tres onades de fred polar d’origen siberià de la primera quinzena del mes portaren gelades, tant a l'interior (on les mínimes arribaren a baixar dels 10 graus negatius), com a la costa (on va fer mal a molts conreus agrícoles). En alguns observatoris, com el d'Alacant, ha sigut el febrer més fred des de 1956, mentre que a les ciutat de València i Castelló ha sigut el més fred des de 1965.
El mes ha sigut molt sec i, encara que arribà a nevar a principis de mes, la mitjana de pluja arreplegada a tota la Comunitat ha sigut només de 3,8 l/m², un 90% per davall de la mitjana. El mes gener va ser normal pel que fa a pluja (http://oratgertvv.blogspot.com/2012/02/resum-climatologic-de-gener-de-2012.html), però el de desembre va ser sec. Això fa, que per al total de la Comunitat Valenciana, este haja sigut l'hivern més sec des del de 1994-1995, amb un dèficit de pluges del 60%. No obstant cal recordar que en molts observatoris, com per exemple a la mateixa ciutat de València, l'any passat ja tinguérem un hivern més sec que el d'enguany.
L'hivern no sol ser una estació plujosa a un clima mediterrani com el de la Comunitat Valenciana (http://oratgertvv.blogspot.com/2011/12/lhivern-mediterrani.html). La falta de pluja d'este hivern ve prou compensada per la precipitació de la tardor, especialment la del mes de novembre que va ser dos voltes i mitja per damunt de la normal (http://oratgertvv.blogspot.com/2011/12/un-novembre-de-2011-molt-plujos.html). Això fa que, en lo que portem d'any hidrològic (des de l'1 d'octubre de 2011) estiguem en estos moments en la ratlla entre lo "normal" i lo "sec", amb un dèficit d'un 11%.
Òbviament, hi ha llocs on els últims mesos ha plogut lo que toca, o més, i llocs on el dèficit acumulat és molt important, com l’interior de la província de València. Com ja hem comentant en algun post anterior, de moment no podem parlar de sequera generalitzada (http://oratgertvv.blogspot.com/2012/02/la-comunitat-valenciana-no-estem-en.html) però la pròxima primavera, la segona estació estadísticament més plujosa de l’any, serà decisiva en este aspecte.
Hola, en els teus posts parles molt a sovint del terme "anomalia. Per eixemple:
ResponderEliminar"el tercer més fred a la Comunitat Valenciana des de 1953, amb una anomalia de -3º"
Supose que et refereixes a una desviació de les dades respecte a una referència. No sé si realment estic entenent el concepte. Podries explicar-mos-ho a tots els teus lectors?. Moltes gràcies y moltes felicitats per el blog. Fan falta blogs com aquest per a difondre la llengua valenciana i, al mateix temps, la ciència... Enhorabona de nou.
Perdoneu el retràs. Efectivament, amb "anomalia" s'entén la desviació respecte la mitjana presa com a dada de referència.
Eliminar