martes, 28 de febrero de 2012

El mar més fred de tot l'any.

 




És ara, al final de febrer principi de març, quan tenim les temperatures més baixes de la superfície de l'aigua del mar al nostre voltant.

En el mapa anterior, veiem la temperatura de la superficíe del mar Mediterrani, estimada des de satèl.lit, el dia 23 de febrer de 2012.
http://gnoo.bo.ingv.it/mfs/B4G_indicators/SST.htm
Es veuen efectes curiosos, com d'una banda la diferència de temperatura entre la meitat oriental i l'occidental, i també es pot vore l'eixida de l'aigua freda dels rius a la zona nord del mar Adriàtic i al Golf de Lleó.

A les nostres aigües es mesura la temperatura de la Superfície de l'Aigua de Mar  (S.A.M.) en diferents punts,
i actualment la temperatura oscil.la entre els 13ºC i els 14ºC (final de febrer).



És justament ara quan tenim el mar més fred de tot l'any.  Si la màxima temperatura de la S.A.M. es registra a principi de setembre, la més baixa es registra a hores d'ara.

El moment de menys radiació solar és al desembre, el de temperatura de l'aire més baixa és habitualment gener i febrer, i la temperatura més baixa del mar és al final de febrer i princpi de març, la inèrcia tèrmica de l'aigua és major, tarda més en refredar-se i més en calfar-se.

Als gràfics podem vore que estos dies hem arribat al punt més baix i la temperatura de la S.A.M. incia a partir d'ara una tendència lenta però ferma cap a amunt.

És també ara els dies què s'inicien l'entrada de masses d'aire més càlides damunt del mediterrani, que al trobar-se amb esta aigua més fred, condensen i formen les boires marítimes o els bancs de núvols baixos tan extensos i compactes al nostre litoral a principis del mes de març, cal estar atents a eixos dies, quan podem fer fotografies de extensos 'mar de núvols' des de les muntanyes properes a la costa.




Les mesures de la temperatura de la S.A.M. es fan com hem vist mitjançant boies meteorològiques, però per poder obtindre la distribució espacial de la variació de la temperatura de la S.A.M. cal recórrer a les imatges tèrmiques de diferents satèl.lits artificials.

D'esta manera, a les zones on no hi ha núvols podem obtindre l'estimació de la temperatura de la superfíciede l'aigua del mar, com ara realitzen al CEAM.

http://portales.gva.es/ceamet/observaciones/sst/obs_sst2.html




O també en altres centres europeus de teledetecció marina.

http://portales.gva.es/ceamet/observaciones/sst/obs_sst2.html





És clar que, estos primers dies que les temperatures s'acosten als 20ºC, convida a acostar-se voramar, però si volem fer un bany, recordem que la temperatura del mar es pareguda estos dies a la que es registra al Cantàbric.

Més informació també a la pàgina d'AEMET.


No hay comentarios:

Publicar un comentario