martes, 1 de mayo de 2012

Avanç resum climatològic abril 2012
València, vesprada 30 d'abril 2012, José Sancho Canet

L'Agència estatal de meteorologia ha fet l'avanç del resum climàtic del mes d'abril de 2012, i ha cualificat este abril com càlid i normal, pel que fa a precipitació.

El mes d'abril s'ha comportat com un més típicament rpimaveral, amb cel variable, dies de sol de matí i nuvolades amb ruixats i tronades de vesprada. La foto de capçalera mostra el cel variable de l'últim dia del mes a València.


L'evolució de la temperatura mitjana diària de tots els observatoris de l'AEMET al nostre territori ha tingut les típiques oscil.lacions d'este mes. En la gràfica apareix en color verd la mitjana dels últims 30 anys. Hem tingut tres periodes que ha esta per davall de la mitjana i 4 intervals que ha estat clarament per damunt.

El dia més fred va ser el dia 7 d'abril, amb gelades dèbils a l'interior, i justament la part final del mes també hem tingut temperatures més baixes, sobretot de nit, fins i tot amb neu als cims més alts diumenge 29.

El dia més càlid van ser els dies 25 i 26, am btemperatures màximes que arribaren als 30 graus a observatoris com ara Carcaixent o Pego, justament va ser la primera vegada enguany que arribàvem als 30 graus, des del 16 d'octubre de 2011.

Les capitals han estat per damunt de la mitjana clarament, valors superiors més d'1 grau a la mitjana dels últims 30 anys.
La característica del mes també ha sigut registrar anomalies positives de temperatura superiors al litoral que a l'interior.

Si parlem de tot el territori en general, l'anomalia ha sigut de 0,8ºC superior a la mitjana normal (periode 1971-200)


Pel que fa a les precipitacions han sigut en general en forma de ruixats, i han sigut més freqüents a les zones de muntanya de l'interior i del nord.
Per exemple a Morella han registrat precipitació apreciable en 17 dels 30 dies del mes, amb un total acumulat de 55 l/m². A Alcoi per exemple han sigut 13 dies de precipitació apreciable amb 42 l/m² acumulats (ACIF).
Pel que fa la distribució de precipitació, s'observa com els màxims de pluja acumulada es registren a l'interior de València i de Castelló, amb quantitats entre els 50 i les 90 l/m², les quantitats més importants s'han registrat al litoral d'Alacant.

Amb toto açò la caracterització climàtica del mes, és la següen: a 11% del territori ha sigut un més sec, al 51% ha sigut normal, al 36% ha sigut hiumit,i al 2% del territori ha sigut molt humit.

Pel que fa a pluja mitjana acumulada a tot el territori, si comparem este abril amb altres abrils anteriors, des de 1971, quedaria classificat al lloc 22.

El mes de maig s'inicia amb temperatures baixes, amb mínimes de 0º a Aras i a Ademuz la matinada del dia 1. Tot indica que les temperatures pujaran a partir del dia 2 i 3, amb tendència a un oratge inestable, amb ruixats i tronades a partir del dia 4.

Més enllà....?

1 comentario:

  1. Moltes gràcies pel voltre interés al posar la fotografia que vos vaig enviar el 30 d'abril.

    Galeria d'Art. -------------->>>
    http://500px.com/josesanchocanet
    http:/www.flickr.com/photos/josesanchocanet

    ResponderEliminar