miércoles, 31 de octubre de 2012

Resum climatològic d'Octubre de 2012.

Resum climatològic d'Octubre de 2012.

Imatge de Javalambre de Marcela Escandell el dia 30 d'octubre.

Com veiem a l'imatge el mes d'octubre ha acabat amb l'entrada d'una massa d'aire fred que ha fet que les temperatures els últims dies del mes foren més bé típiques d'hivern.

Tot i això el mes és ha sigut càlid i humit.

En la següent gràfica, on es representa la temperatura mitjana diària de tots els observatoris d'Aemet, podem comprovar, com ha sigut clarament més freda l'última part del mes. Pràcticament tot el mes hem registrat valors  per damunt de la mitjana, sobretot els dies 8 i 9, quan arribàrem a valors prop dels 35 graus a observatoris com ara Anna, Ontinyent o Xàtiva.

En el cas particular de les capitals els valors mitjans han estat per damunt de la mitjana dels últims 30 anys entre 0,6º i 0,9º.
Si parlem de precipitació, en general ha plogut per damunt de la mitjana, ara bé, no és una afirmació que es pot generalitzar.
La preciptació acumulada al llarg del mes la veiem en el següent mapa.
Destaca com les precipitacions s'han concentrat a l'interior i nord del territori. Sobretot en la interessant situació de pluges que es va registrar entre els dies 19 i 21 d'octubre, amb quantitats de pluja superiors als 100 mm (recordem, mm és el mateix que l/m²) a l'interior de Castelló.

Ací veiem la situació en superfície la nit del dia 20 al 21 d'octubre, que va afavorir l'entrada de vent de llevant i de xaloc, i per tant, les pluges no es concentrare a la zona del nord d'Alacant i del sud de València, sinó que es desplaçaren cap a l'interior nord.
La classificació pluviomètrica del mes reflectix que en general el mes ha sigut humit, amb zones de l'interior de Castelló on ha sigut molt humit, i zones del litoral nord d'Alacant on ha sigut sec.

A les capitals les precipitacions han deixat valors acumulats inferiors a la mitjana dels últims 30 anys, amb quantitats entre els 30 i els 50 mm .





Si comparem este mes d'octubre amb altres de la sèrie des de 1971, veiem com està en la zona mitjana, sense destacar ni per molta ni per poca pluja.

De moment els primers 5 dies de novembre pareix que vindrà dominada per l'entrada de vent de ponent i de llebeig, i per tant, les temperatures es mantindran en valors suaus per estes dates.
Tot canviarà a partir del dia 6, quan la configuració en europa afavorirà que arriben masses d'aire més fredes a la Península, i que les temperatures baixen de manera significativa.

Ací veiem l'evolució per Alacant.







No hay comentarios:

Publicar un comentario