viernes, 30 de noviembre de 2012

Resum climatològic de novembre de 2012

Els Poblets, riu Girona, Juan Bautista Valles

El mes de novembre ha sigut un mes normal des del punt de vista tèrmic i molt humit des del punt de vist pluviomètric. De fet, destaca perquè hi ha hagut molts dies de pluja, ha plogut a tots els llocs i des de totes bandes (ponent i llevant), amb temporals que han deixat quantitats molt destacables de precipitació.

Les temperatures mitjanes diàries de tots els observatoris d'Aemet mostren com vàrem iniciar el mes amb temperatures per damunt de la mitjana de novembre, sobretot el dia 4, quan registrarem valors de fins a 30ºC de màxima a Gandia o 29ºC a Pego.  Hem acabat el mes amb vent fort i ambient fred, amb temperatures inferiors a la mtijana.


La temperatura mitjana estimada del mes és de 11,7ºC, que és 0,3ºC superior a la mitjana dels últims 30 anys.

 

Ací veiem els valors de les capitals.
Pel que fa a la precipitació ha estat un mes molt humit, amb quantitats de pluja destacable en el temporal dels dies 11 al 14, i també amb les tempestes del dia 17 al dia 18. Han sigut sobretot les comarques del nord d'Alacant i del sud de València les que han registrat valors acumulats més importants, superiors en molts observatoris als 300 l/m², i localment superiors als 500 l/m².Pel que fa a les capitals destaca Alacant.  És el cinqué mes de novembre més plujós des de 1938 i de fet no plovia a Alacant tant en un mes de novembre des de 1983.

Ací veiem com queda situat este mes de novembre si comparem amb els altres des de 1970, i amb la mitjana dels 30 anys (1970-2000). Este ha sigut el segon novembre més plujós des de 1990, només superat, curiosament, pel de l'any passat.

Com serà desembre?  Com serà el pròxim pont? No ho sabem. De fet amb vista a la setmana que ve els mapes del temps no estan d'acord depén de quin centre considerem.
Tant el centre europeu com l'americà mantenen un centre d'altes pressions a les Illes Britàniques i una borrasca a la zona d'Itàlia. L'europeu dóna una entrada més seca a la Península i l'americà desplaça la borrasca més cap al sud i dóna una netrada molt humida amb pluges generals i nevades al mediterrani. Vorem que diuen els pròxims dies i finalment que passa.

PD: A portes del pont, tot indica que al final tenia raó el model europeu: dominarà la circulació de ponent/mestral seca, amb pas de núvols sense cap consecuència destacable, ambient relativament fresc però completament normal per a l'època de l'any, i amb el vent, a moments de moderat a fort, com a únic elemente meteorològic destacable.No hay comentarios:

Publicar un comentario