lunes, 17 de diciembre de 2012

Quin oratge farà estos dies de Nadal?


Després d’uns mesos d’octubre i novembre plujosos (http://oratgertvv.blogspot.com.es/2012/10/resum-climatologic-doctubre-de-2012.html; http://oratgertvv.blogspot.com.es/2012/11/resum-climatologic-novembre-2012.html), i amb temperatures no massa altes, ens hem trobat a meitat de desembre amb un oratge dominat pel vent de l’oest o del sud-oest, sec i amb temperatures “primaverals”.

Com hem comentat més d’una vegada, l’hivern a la vora del Mediterrani te poc a vore amb els hiverns de neu, pluja  i fred del centre i del nord d’Europa i, fins i tot, tampoc es pareix massa als hiverns del centre i del nord d’Espanya ( http://oratgertvv.blogspot.com.es/2011/02/quan-ploura-quan-nevara-quan-fara-fred.html; http://oratgertvv.blogspot.com.es/2011/12/lhivern-mediterrani.html).

Als mesos d’hivern: desembre, gener i febrer ( recordem que encara que "astronòmicament" l'hivern comença el dia 21 de desembre, des del punt de vista meteorològic tot el mes de desembre es considera hivern), que bufe vent de ponent no és una cosa estranya, sinó tot el contrari.

Encara que la direcció dominant del vent sempre ve influenciada per l’orientació orogràfica, de normal (entenent per normal la mitjana estadística de 30 anys) a l'hivern, i a desembre en concret, el vent dominant a la Comunitat Valenciana (el que fa la major part de dies) és vent "terral" (ponent, mestral, tramuntana, ...) i per tant sec. Fred si ve del nord/nord-oest, relativament càlid si predomina la component oest.

Un exemple: la següent taula mostra la freqüència mitjana (1961-1990)  de la direcció del vent a la ciutat d'Alacant.



Moltes voltes hem dit que les previsions meteorològiques, en general, tenen poca fiabilitat a més de 4 o 5 dies i que, fins i tot, a menys dies vista hi ha situacions que són difícil de precisar. No obstant: les "situacions zonals" (o siga les dominades pel ponent, ponent i ponent) com que la que estem tenint solen, normalment, durar molts dies. A més, son situacions que els models meteorològics també solen predir molt bé.

Per tant, i encara que estem encara a més d’una setmana del dia de Nadal, sembla que tant esta setmana, com el principi de la que ve, està garantit l’oratge estable, amb més sol que núvols (excepte quan ens passe un front per damunt), sense pluja ( a no ser que algun front deixe quatre gotes; i sembla difícil) i amb temperatures "primaverals".

De Nadals hi ha hagut de tot: freds i fins i tot calorosos. Ací tenim per exemple el Nadal més calorós i el més fred a la ciutat d’Alacant des de 1938:


I de caps d’any també hi hagut de tot un poc. Com a cap d’any molt calorós cal recordar el de 1995. La matinada de l’u de gener d’eixe any les temperatures es movien a prop dels 20º i la gent tornava de festa descamisada.

Resumint: la perspectiva és que ens esperen a uns Nadals "en cos de camisa".


Actualització a 20 de desembre:

Tot apunta que la situació meteorològica de Nadal i Cap d’Any continuarà sent de tipus clarament zonal (per entendre’ns: tot des de ponent): http://foro.tiempo.com/circulacion-zonal-t62766.0.html

Per tant, cal esperar un oratge sec; i en el què la diferència d’uns dies respecte els altres vindrà marcada pel pas, o no, de fronts de núvols d’origen atlàntic, que en principi arribaran molt poc actius i gens compactes. Este pas condicionarà la força del vent i la pujada o baixada de temperatures segons el dies.

De manera un poc esquemàtica així podrà ser l’oratge dels pròxims dies, tenint sempre en compte que quan més ens allarguem més provisional és la previsió (de fet a la de Cap d’any li posem una ?).

Dia 22, 23, 24 des: Predomini del sol, temperatures més altes, vent fluix/moderat de ponent

Dia 25, 26 des : Intervals de núvols, vent moderat/fort de ponent/mestral, temperatures més baixes.

Dia 27, 28, 29 des: Predomini del sol, temperatures més altes, vent fluix/moderat de ponent

Dia 30, 31 des , 1 gen: Intervals de núvols, vent moderat/fort de ponent/mestral, temperatures més baixes (?)

No hay comentarios:

Publicar un comentario