martes, 26 de marzo de 2013

UN HIVERN SEC, CÀLID I VENTÓS. UN ANY HIDROLÒGIC, DE MOMENT, HUMIT.


L’avanç climatològic de l’AEMET confirma que este hivern ha sigut sec, càlid i ventós. La pluja mitjana a la Comunitat Valenciana ha sigut de 83,6 l/m², un 35 % inferior a la mitjana de la sèrie de 1971 a 2000; mentre que la temperatura mitjana ha sigut de 9,1º, uns 0,5º superior a la normal. Cal destacar que este hivern, càlid, contrasta amb els últims 4 hiverns , que foren més freds del normal.

La major part dels dies, un 60%, han tingut temperatures per damunt del normal. L’única onada de fred destacable la tinguérem entre el 23 de febrer i el 4 de març. Període que coincidix amb els dos únics temporals de pluja, i de neu, importants d’este hivern.

La pluja ha estat per davall del normal. Com s’ha comentat, les úniques pluges destacables es donaren en un parell d’episodis entre finals de febrer i principis de març. De fet, la major part de la pluja de l’hivern caigué un sol dia: el 28 de febrer; què plogué 3 voltes més del que s’havia arreplegat entre l’1 de desembre i el 27 de febrer.

Ha sigut per tant un hivern sec, no només perquè la pluja arreplegada ha estat clarament per davall del normal, sinó a més perquè ha plogut molts pocs dies. Nogensmenys, no ha batut rècords: ha sigut el 19 hivern més sec dels últims 63, però curiosament ha sigut més humit que els dos hiverns anteriors.

La causa d’este dèficit de pluja la trobem en la persistència dels vent de component oest durant bona part de l’hivern. Com a exemple, i prenent dades de l’aeroport de Manises, este es pot considerar l’hivern més “ponentós” des de 1985-1986. La freqüència de dies de vent de component oest ha sigut d’un 69%, quan la mitjana de la sèrie està en un 54%.

L’hivern ha sigut sec però la passada tardor fou molt humida (http://oratgertvv.blogspot.com.es/2012/12/tardor-2012.html), de manera que, de moment, el que portem d’any hidrològic (des de l’1 d’octubre de 2012) és humit, amb un superàvit del 11% respecte la mitjana i la major part, que no tota, la Comunitat Valenciana amb pluges acumulades per damunt del normal.

A més, les reserves dels embassaments es troben en valors raonablement bons, amb valors prou per damunt de la mitjana dels últims 10 anys. Els de la Confederació del Xúquer, tot i estar prou bé amb un 46 %, no tenen tanta aigua com l’any passat. Pel contrari, els de la Confederació del Segura, amb un 69%, estan a punt de repetir els màxims històrics que tingueren fa dos anys.

No hay comentarios:

Publicar un comentario