martes, 5 de abril de 2011

És "normal" esta "calor"?

Amb les temperatures que tinguérem a finals de la setmana passada, i les que tindrem esta, frases com "esta calor no és normal" o "pareix que estigam en l'estiu" les sentirem a sovint estos dies. Tenen sentit?. Ho vorem prenent com a exemple la ciutat d'Alacant, que estos dies tindrà temperatures mímines al voltant dels 12 graus i màximes al voltant dels 24 o 25 graus. D'entrada, i des d'un punt de vista purament fisiològic, és cert que fa calor, almenys al voltant del migdia. No podem dir lo mateix de la nit i la matinada, que amb mínimes a penes per damunt dels 10 graus encara són fresques.

Són estes temperatures d'estiu? No, no ho són. En ple estiu, juliol i agost, fa encara molta més calor. Les temperatures màximes mitjanes d'estos mesos a la ciutat d'Alacant estan al voltant dels 30 graus i les mínimes al voltant dels 20º (http://www.aemet.es/es/elclima/datosclimatologicos/valoresclimatologicos). Estem encara 5 graus per davall en els valors màximes i 8 graus per davall en els valor mínims, que són molts graus, per poder dir amb un mínim de sentit que "tenim temperatures d'estiu".

Són "normals" per a esta època de l'any? En meteorología, i en climatologia, la primera manera de vore si una cosa és "normal" és fixar-se en els valors mitjans de les variables meteorològiques, resultat de fer la mitjana d'eixos valors en un periode de 30 anys. Per al periode 1971-2000 , per Alacant i per al mes d'abril, la temperatura mínima mitjana és de 10,1º i la temperatura màxima mitjana és de 20,9º. És clar que, sobretot pel que fa als valors màxims, estos dies estarem clarament per "damunt" de la mitjana. Per tant, és correcte, des del punt de vista estadístic, dir que tenim un començament de mes calurós.

No obstant, el que la mitjana de les màximes siga d'uns 21º, no vol dir que la màxima, per a ser "normal", tinga que ser d'uns 21 graus quasi tots els dies. Lo "normal" sol ser tot lo contrari: que les temperatures ballen, a vegades molt, per damunt o per davall d'este valor segons les condicions meteorològiques particulars de cada dia d'abril de cada any concret (Si tu tens dos pollastres i jo cap, de mitjana tenim un pollastre cada ú, però jo em muic de fam).
 
En un clima tan variable i peculiar com el clima Mediterrani, especialment en primavera, pot passar de tot. Aquells mesos d'abril amb predomini de vents entre nord i llevant acaben sent plujosos i frescos. Fins i tot hi ha mes d'abril que encara ha nevat (http://oratgertvv.blogspot.com/2011/03/pot-nevar-en-el-mes-de-marc.html). Aquells mesos d'abril anticiclònics, secs i sobretot amb predomini dels ponents poden arribar a ser notablement calurosos. Així, la màxima històrica d'Abril a la ciutat d'Alacant és, ni més ni menys, de 32'6º (1 d'abril de 1980: http://www.aemet.es/es/elclima/datosclimatologicos/efemerides_extremos).

En tot cas, i fent una ullada al que ha passat altres anys, sempre hi ha dies d'abril que fa calor. A la taula següent es presenta el número de dies amb una temperatura màxima igual o superior als 25 graus a la ciutat d'Alacant, per als mesos d'abril dels darrers anys.

A Benidorm, amb temperatures màximes mitjanes que van des de quasi 19º en hivern fins a més de 31º en estiu, lo "normal" precíssament sol ser que hi haja gent prenent el sol en la platja quasi tots els dies de l'any.

PD: Afegim esta interesant aportació sobre el tema que ha arribat al facebook de l'oratge (http://www.facebook.com/oratgertvv?sk=wall ) enviada per Meteo Sureste i per Rafa Tena Tejado.




4 comentarios:

  1. No m'enrecorde si va ser 2009...que el dia 14 d'abril va nevar a Aitana, i al dia següent un dia esplèndid i d'ahi van ixir les famoses fotos des.de la platja de l'Altet amb la gent prenent el sol i la serra nevada darrere, allà al fons sobre Alacant.

    ResponderEliminar
  2. Hi hagué un any, d'esta última dècada, que l'entrada de moros i cristians d'Alcoi es feu mentre caien flocs de neu.

    ResponderEliminar