viernes, 1 de abril de 2011

Març de 2011. Més fred que la mitjana i molt humit.

Foto: Morella .  Autor: Joan Amela.

El mes de març de 2011 el recordarem com un mes plujós en general al nostre territori, amb quantitats acumulades que han superat els 200 l/m² en alguns observatoris del nord d'Alacant, del sud de València i del nord de Castelló.

De fet la foto de la portada és la conseqüència de les pluges d'aquest mes. Molt barrancs que estaven secs al nord de Castelló, han eixit al llarg del mes. I podem vore en les següents fotos de José M Bel, els efectes d'aquestes precipitacions a l'embassament d'Ulldecona. La primera foto és del dia 1 de març i la segona del dia 31 de març.Segons les dades facilitades per l'Agència Estatal de Meteorologia (València, Vivers), hem tingut un mes de març que ha sigut 0,5ºC més fred que la mitjana, i un mes de març molt humit, amb tres vegades més de precipitació que la mitjana, si parlem de tot el territori.

La temperatura mitjana de tot el territori estimada ha sigut de 10.2 ºC, 0.5 ºC inferior a la mitjana de 30 anys 1971-2000.

Les temperatures més baixes les registràrem els dies 3 i 4, amb gelades a l'interior i neu amb gruixos de més de 20 cm a l'interior nord de Castelló.

Tot i que hem tingut pluges generoses la part final de les falles i sobretot les festesde la Magdalena de Castelló han tingut un oratge estable i assolellat, fins i tot, la part final de març amb tempertaures típicament de maig.

La següent gràfica ens mostra l'evolució de les temperatures mitjanes diàries a tot el territori. Veiem la part final del mes, amb temperatures clarament per damunt de la mitjana.


Pel que fa a les precipitacions, s'han superat els 100 l/m² a més de la meitat del territori, amb màxims acumulats a les zones de muntanya del nord-est d'Alacant (Pego; 236 l/m²),  al sud-est de València (261 l/m² a Barx) i al nord de Castelló (Fredes amb 262,8 l/m² i Albocàsser amb 220,4 l/m²).

És el mes de març més humit de l'últim mig segle al nostre territori.

A soles en algunes zones de l'interior de València (Utiel: 35,8 l/m², o Caudete: 42 l/m²), i zones del litoral sud d'Alacant (Aeroport l'Altet: 34 l/m²) no s'han superat els 50 mm registrats.De fet en alguns observatoris la pluja acumulada aquest mes suposa nova efemèride pel que fa al mes de març.

Ací teniu els observatoris, amb els anys que té la série de cada observatori entre parèntesi, i el dato de la precipitació del mes de març d'enguany, que suposa nova efemèride de precipitació en un mes de març.

Fredes (64 anys)            262,8 l/m²
Albocàsser  (26 anys)    220,4 l/m²
Benicarló  (91 anys)       171,4 l/m²
Tooreblanca (40 anys)    170,0  l/m²

Els dos primers dies d'abril el sol i les temperatures altes seran protagonistes, a l'espera de possible ruixats i alguna tronada a les zones de l'interior a partir del diumenge 3 d'abril.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario