jueves, 31 de marzo de 2011

Quin temps farà esta primavera?

Fa ja alguns anys, i sobretot cada vegada que canviem d'estació, que sistemàticament apareixen "prediccions" de l'estil "este estiu serà molt calurós" o la "pròxima primavera serà normal" (http://www.abc.es/20110317/sociedad/abci-prevision-primavera-201103171145.html). Este tipus de prediccions, a varios mesos vista i  suministrades per varios centres meteorològics, s'anomenen "estacionals" i diferixen molt, tant pel mètode d'elaboracio com per la seua interpretació i fiabilitat, de les prediccions "diàries" habituals (http://www.meteo.unican.es/es/research/prediccion-estacional).

Tenen base científica però cal considerar-les encara com a resultats de models en fase de proba (models experimentals), que de moment tenen una fiabilitat molt baixa o poc contrastada (http://www.meteored.com/ram/1705/entrevista-del-mes-13/). A més, patixen d'un gran marge d'error quan tracten climes locals o molt variables, com el cas del clima Mediterrani que tenim a la Comunitat Valenciana.

Tanmateix, els models estacionals treballen amb una resolució temporal i espacial molt menor que els models de previsió meteorològica diària. Per exemple, la previsió de l'oratge de demà ens podra dir que estarà ennuvolat al nord de Castelló, on plourà de manera dèbil, mentre que al litoral d'Alacant lluirà el sol. Una predicció estacional ens podrà dir, com a molt, que s'espera que en el mes d'abril la temperatura mitjana a tot el sud-oest peninsular siga superior a a la "normal" (entenent per "normal" la mitjana de les temperatures dels mesos d'abril d'un periode de referència d'almenys 30 anys enrere).

En eixe sentit, podríem qualificar les previsions estacionals com previsions de "tipus estadístic". No pretenen predir quin oratge concret farà d'ací 45 dies a Benidorm. De moment es conformen en intentar esbrinar si, en el periode d'un mes, la desviació respecte la mitjana climàtica de pluja, temperatura o pressió en, com a molt, la meitat d'Espanya serà positiva o negativa. I així i tot és fàcil que no encerten.

No obstant, encara que siga per curiositat meteorològica i per anar mirant si este tipus de models vant millorant, potser valga la pena fer-ne una ullada. Esta és la previsió de temperatures per als pròxims mesos dels americans de la NOAA (http://www.noaa.gov/). Hi  intuixen una primavara de "normal" a "freda" en Espanya.

 
Mentre que pel contrari, la previsió cel Centre Europeu (http://www.ecmwf.int/) insinua una privamera de "normal" a "càlida".

Altres previsions estacionals que solien aparéixer amb freqüència eren les del meteorològic britànic (http://www.metoffice.gov.uk/), fins que decidiren deixar de fer-les públiques després d'una "errada" de previsió espectacular. Anunciaren un hivern "suau i agradable" i el Regne Unit patí l'hivern més fred en 30 anys (http://www.timesonline.co.uk/tol/news/weather/article7051400.ece).

No hay comentarios:

Publicar un comentario