miércoles, 23 de marzo de 2011

Dia Meteorològic Mundial 2011.

El dia 23 de març de 2011, celebrem el dia Meteorològic Mundial. Enguany fa 61 anys que un dia com hui es va crear l'Organització Meteorològica Mundial (OMM).

Cada any la OMM tria un tema per reflexionar. Enguany el tema és: 'El clima i tú'. Aquest tema s'ha triat com a mostra de l'apropament que es vol aconseguir entre els Servicis Meteorològics i la societat.

Actualment amb la facilitat de comunicació mundial oferida per Internet, la transmissió d'informació entre els diferents servicis meteorològics, i entre ells i els usuaris ha augmentat en quantitat i en qualitat.

La informació meteorològica demandada per la societat ha augmentat en quantitat i en precisió, i al mateix temps les vies d'accés a aquesta informació s'han diversificat.

Per poder oferir dades en temps real o fer anàlisi del temps passat, és necessari tindre accés a una xarxa d'observatoris que ens oferixen dades amb continuïtat i fiabilitat. Les xarxes públiques de dades meteorològiques sempre han sigut insuficients per poder cobrir extenses zones de territori.

Per completar les xarxes públiques, és i ha sigut molt important sempre, les dades oferides pels observadors meteorològics no professionals. Enguany, com es fa sempre, vol fer-se un reconeiximent a tots aquells col.laboradors no professionals que dediquen part del seu temps a l'observació meteorològica de manera científica, metòdica i rigorosa, formant part de la xarxa global d'observadors meteorològics.

Va ser justament ara 100 anys, al 1911, quan es va decidir a tot el territori espanyol ampliar la xarxa d'observatoris oficials amb observatoris de col.laboradors voluntaris de tot el territori. La iniciativa tingué bona acollida, principalment al món rural, entre els agricultors, mestres d'escola o retors de zones rurals.

En 1976 hi havia 5700 persones a nivell nacional que eren col.laboradors de manera altruïsta amb l'INM (en eixe moment Institut Nacional de Meteorologia). Al nostre territori han arribat a ser 600 punts d'observació, en l'actualitat en queden 233 estacions actives que envien dades amb diferent periodicitat a la Delegació Territorial de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) a la Comunitat Valenciana.

Alguns d'estos observadors i altres de nous, entraren a formar part també de la xarxa de col.laboradors de l'espai de l'Oratge des de la seua creació al 1989, i alguns continuen en l'actualitat.

No fa molts anys que la manera més ràpida de comunicar les dades de temperatura màxima i mínima, o les dades de pluja registrada als mitjans de comunicació, era accedir via telefònica als observadors. I de fet encara hui s'accedix a molta informació meteorològica d'aquesta manera.

Amb l'arribada d'internet i de les estacions automàtiques conectades de manera permanent a la xarxa, s'ha obert una nova via de comunicació mundial de les dades meteorològiques, siguen oficials o particulars.

Ara bé, darrere de qualsevol mesura sempre hi ha una persona que controla la fiabilitat i la continuitat de les dades. El personal limitat dels servicis meteorològics fa que de nou la col.laboració dels observadors siga necessària per poder mantindre xarxes amb prou cobertura espacial i temporal. Un exemple de xarxa no profesional amb qualitat profesional, que resumix l'evolució actual de la distribució de les dades, és Meteoclimatic.
Esta xarxa d'observatoris permet accedir a dades en temps real d'observatoris no profesionals, que són mantinguts i revissats pels mateixos usuaris de les dades, de manera que la qualitat i la fiabilitat són examinades en cada consulta.

AEMET vol aprofitar els actes de celebració d'aquest dia Meteorològic Mundial per obrir públicament les seues portes a tots aquests aficionats, per poder explorar les futures vies de cooperació i col.laboració entre els servicis meteorològics oficials i els observadors no profesionals.

L'any 2010 va supossar un canvi en la política restrictiva respecte a la distribució de les dades d'AEMET, que encara tenia dificultat per a distribuir informació com a resultat del seu passat militar, que sempre anava associat a una limitació en la distribució d'informació. En esta direcció d'apropament dels servicis meteorològics a la societat cal resaltar la recent cració del 'Atlas Climàtic Ibèric', i cal insistir en ll necessàri a actualització de l'Altlas Climàtic de la Comunitat Valenciana.

Pot ser siga el moment en què AEMET haja de liderar la unificació de totes les xarxes de dades meteorològiques que a hores d'ara existixen al nostre territori. En un moment en què cal pensar en l'estalvi de recursos, crida l'atenció que tenim diferents xarxes de dades totalment solapades cadasquna amb una gestió diferent i amb diferent capacitat d'accessibilitat.

Recordem que tenim la xarxa d'estacions meteorològiques de la Direcció General de Trànsit (DGT), tenim la xarxa del Centre d'Estudis Ambientals (CEAM), la xara de l'Institut d'Investigacions Agràries (IVIA), la xarxa de les estacions de mesura de contaminació (Generalitat Valenciana), la xarxa de la Conferderació Hidrogràfica del Xúquer (SAIH), la xarxa d'AEMET (actualment en expansió amb noves estacions automàtiques), i evidentment la xarxa de tots els observadors no professionals, alguns d'ells agrupats a la xarxa Meteoclimatic.

Pot ser siga moment de plantejar un accés més global i més centralitzat, de manera que no hi haja duplicitat d'estacions, i que les dades oferides siguen validades per l'organisme creat a tal efecte, AEMET. Hi ha molt de camí encara per recòrrer.

En aquest sentit volem en estes últimes línies recordar la creació recent de l'AVAMET, l'Associació Valenciana d'Aficionats a la Meteorologia de la Comunitat Valenciana 'Josep Peinado', que en el seu mateix nom fa homenatge a un aficionat que ja no està amb nosaltres, però que va ser impulsor fonamental per arribar a la seua creació.

D'alguna manera esta associació reflectix l'esperit de l'aficionat, que vol fer observacions meteorològiques de manera correcta, fiable i continua, i sobretot de compartir les dades, les observacions i les inquietuts amb tot aquell que tinga interés per elles, com un bé d'interés públic i mai privat.

Feliç dia Meteorològic Mundial!

No hay comentarios:

Publicar un comentario