viernes, 18 de marzo de 2011

Japó. I ara, pendents de la direcció del vent.

Després dels devastadors terratrèmol i tsunami asssociat que ha patit el Japó. A hores d'ara s'enfronta a una crisi nuclear sense precedents.

Totes les fonts consultades coincidixen que ja s'han produït emssions de partícules radiactives a l'atmosfera, amb la seua conseqüent dispersió. És per tant molt important fer seguiment de l'evolució del vent a la zona de la central i del recooregut que poden seguir les partícules emesses per la central.

La central és la Fukushima Dai-ichi (Dai-ichi significa número 1), que està situada a la ciutat de Okuma, al districte de Futaba, a la regió de Fukushima. La planta està formada per sis reactors nuclaeras que fan bollir aigua per moure les turbines que generen electricitat. Esta central és una de les 15 centrals nuclears més grans del món. A 11 quilòmetres cap al sud està situada Fukushima II, una altra central nuclear que afortunadament no ha patit els danys de la  primera.

Okuma està situada en la costa est de l'illa principal del Japó (HonsHu), just a les orilles de l'oceà Pacífic. La situació geogràfica és important a l'hora d'analitzar els vents predominants.

Esta central nuclear està situada quasi al nivell del mar a l'est de la serralada Abukuma. Esta serralada té 150 quilòmetres de llarg i s'estén des del nord cap al sud, amb una amplària de 45 quilòmetres d'oest a est, amb una altura superior de 1193 metres (pic Otakine-yama). D'esta manera de vegades, si la circulació de l'oest no és prou intensa, la serralada fa de protecció al vent de mestral i de ponent, i provoca que es generen vents locals de mar cap a terra, encara que la circulació siga de terra cap a mar. És un asituació pareguda que podem observar al litoral central de Castelló amb el vent de mestral i el desert de les Palmes.

La capital del Japó, Tokio, està situada 230 km al sud de la central, sense obstacles orogràfics al vent del nord i del nord-est, que transporta les partícules radiactives des de la central nuclear en aquesta direcció.

L'arxipèlag del Japó està situat entre els paralels 35ºN i 45ºN  (Pilar de la Horadada:37,8ºN; i Vinaròs:40,5ºN), ara bé, està envoltat d'un mar fred al nord i més càlid al sud, i sense obstacles per l'arribada de masses d'aire polars.

Amb esta situació l'arxipèlag està dins de la circulació de l'oest de la zona temperada del hemisferi nord, amb successives passades de borrasques, anticiclons i també tifons originats a la zona tropical.

Ténen 4 estacions bens diferenciades, de la mateixa manera que nosaltres, sent el període de més pluja l'estiu, totalment diferent al nostre.

Al llarg d'esta setmana ha plogut i ha nevat, amb temperatures baixes i d'hivern, sobretot al nord de l'arxipèlag. El vent, els primers dies de la setmana va bufar del nord i del nord-est, i després ha quedat orienta de mestral i de ponent, que és com bufa ara a gran part de l'arxipèlag.
 

Les dades són oferides en temps real a la pàgina del servici meteorològic japonés:

El vent bufa de l'oest i del nord-oest i això ha afavorit en les últimes hores la dispersió de les partícules radiactives cap a l'oceà Pacífic.

Podeu fer un seguiment cada dia de com ha evolucionat la dispersió i de com s'espera que continue els següents dies a la  pàgina de l'Institut Central de Meteorologia i Geodinàmica d'àustria:

La previsió pels dies 19 i 20 segons el servici meteorològic japonés, ens indica que es manténen els vents de l'oest dissabte, però que diumenge podrien girar a sud o sud-est.
Podeu consultar el meteograma de okuma a la pàgina de Meteoblue, on teniu el detall del vent, la nuvolositat i la pluja.


Serà per tant molt important seguir l'evolució de la direcció del vent els pròxims dies.

No hay comentarios:

Publicar un comentario