miércoles, 9 de marzo de 2011

Quin temps farà en falles?


Queden 5 dies per la plantà de les falles i la pregunta més repetida és, quin temps farà enguany en falles?

Abans d'entrar en detalls de què diuen els mapes del temps per la pròxima setmana, seria interessant fer la vista enrere i analitzar la climatologia de la semana fallera, dies 15 a 20 de març.

José Ángel Núñez del departament de climatologia de la secció d'Aemet de València va fer al 2008 una anàlisi molt interessant de les dades des de 1938 fins a 2008 a la ciutat de València en eixos dies de març.

Hem de recordar que són els dies propers a l'equinocci de primavera, dies en què l'atmosfera es presenta molt variable, típicament primaveral, amb canvis sobtats de temperatura.

L'any passat (2010)  a soles va ploure de manera quasi inapreciable el dia de Sant Josep i les temperatures màximes oscil.laren entre els 15 i els 18 graus, amb nits fredes i valors mínims que arribaren fins als 3 graus la nit del 16 al 17.

L'any 2009 no va ploure la setmana de falles, però si ho va fer amb ganes al principi i al final del mes de març, acumulant més de 100 litres per metre quadrat eixe mes a la capital del Túria. Els dies de falles les temperatures màximes van ser agradables i oscil.laren entre els 17 i els 19 graus de màxima, i les nits es mantingueren en valors entre els 7 i els 11 graus.

Si fem un resum de què ha passat des de 1938 a 2008.
Pel que fa a les temperatures,

la temperatura mitjana de les màximes és 18,8 ºC,
la temperatura mitjana de les mínimes és  8,8ºC,
i la temperatura mitjana diària és 14ºC.


No cal anar molt lluny en el temps per trobar falles càlides, amb valors màxims de més de 25ºC , com a ara el 2008, o falles molt càlides com ara el 2002, amb una temperatura màxima el dia de Sant Josep de 29ºC, i també poden trobar falles fredes com ara el 2003, amb una mínima la nit del Foc de 4ºC.

Pel que fa a les precipitacions, en el periode des de 1938 a 2008,  hi ha una gran variabilitat, però lo normal és que si plou a la setmana de falles siga quasi inapreciable, de fet, en el periode de temps comentat, 1 de cada 3 anys no plou ni tan sols un dia, i quasi en 3 de cada 4 anys (72%) a soles plou 1 o cap dia.

Alguns dels anys més recordats són 1989, quan va ploure en 3 dels 5 dies de falles i l'any 2000 quan va ploure just el dia 19 a última hora, en el moment de la Cremà.

Pel que fa al vent, en el mes de març és habitual que les brises siguen el vent predominant, en este cas predomina els dies que fa sol de matí, amb temperatures que al migdia arriben prop dels 20ºC i una vegada arranca la brisa, les vesprades són fresques, perquè el vent que ens arriba sobrevola la superficie del mar que estos dies de març està de mitjana a 13,9ºC.
 
El resum seria que la variabilitat és allò que predomina, com és habitual al mes de març.

Què passarà enguany?

Els models ens indiquen que després de la pertorbació que ens passarà entre el divendres i el dissabte, diumenge quedarem amb temps estable i assolellat. La setmana de falles tornarà a formar-se una nova borrasca a l'oest de la Península, que ens enviarà fronts nuvolosos que deixaran molta nuvolositat i pluges de dèbils a moderades el dia de la plantà. Tot indica que serà un setmana de cel variable i amb precipitacions.


Pareix que esta vegada estarem en el 30% de setmanes falleres que plou 2 o més dies.
A partir de divendres farem previsions diàries de la setmana de falles.

No hay comentarios:

Publicar un comentario