martes, 1 de marzo de 2011

Febrer de 2011. Mes càlid i molt sec.

Hem acabat el mes de febrer de 2011 i és moment de fer balanç. Segons el departament de Climatologia d'AEMET de València el mes de febrer ha sigut càlid i molt sec. No hem tingut situacions favorables de precipitacions al nostre territori, sí que hem tingut entrades de vent de ponent i de mestral, que han fet pujar les temperatures i en alguns casos ratxes molt fortes de vent, com ara el dia 22, amb ratxes màximes que arribaren als 112 km/h a Atzeneta, 108 km/h a Fredes i 104 km/h a Vinaròs.

Les pluges acumulades de mitjana a tot el territori han sigut un 80% inferiors a la mitjana de febrer. Ací podem vore les quantitats acumulades.

També podeu trobar un recull molt detallat a la pàgina de meteonix. (http://www.meteonix.com/v3_priseg.asp?sub=112)

En general les pluges han sigut inferiors als 20 l/m², i on tenim les quantitats més altes és cap a l'interior de la provincia de València.
El mes ha sigut molt sec a moltes zones del litoral i del prelitoral de València, sud de Castelló i al nord d'Alacant; ha sigut normal en una xicoteta zona d'Alacant, cap al Baix i Mitjà Vinalopó, i ha sigut sec a la resta del territori. 
Al següent gràfic comparem la quantitat mitjana acumulada a tot el territori en diferents mesos de febrer. La línia blava horitzontal és la mitjana de precipitació a tot el territori al periode de referència 1970-2000.


El mes de febrer de 2011 és el més sec des del mes de febrer de 2002.

Pel que fa a les temperatures, si considerem la mitjana de tot el territori, el mes ha sigut 0.8ºC més càlid que la mitjana de referència de febrer al periode 1970-2000 (línia blava horitzontal al següent gràfic). Ha sigut el mes de febrer més càlid des de 2007.

Pel que fa a l'evolució de la temperatura al llarg del mes. Els dies més freds van ser justament el primer i l'últim dia del mes. El dia 1 (punt 1 al gràfic) es registraren temperatures mínimes de -4º a Fredes, -3º a Aras i -2º a Utiel. El dia 28 (punt 2 al gràfic) es registraren mínimes de -4º a Utiel, -3º a Vallanca i 0º a Morella.

D'altra banda els dies més càlids van ser el dia 22 (punt 3 al gràfic), amb valors màxims de 24º a Torrevieja i 24º  València, i sobretot el dia 26 (punt 4 al gràfic) amb valors màxims de 28º a Orihuela, 25º a Alacant i 24º a València.

Per tant un mes càlid i molt sec. Com serà març?, no ho sabem, el que sí pareix és que la primera setmana de març tindrem situació de vent de llevant i probabilitat de pluges generals de dèbils a moderades. Com a mínim, és un canvi en la situació meteorològica que hem tingut en tot el mes de febrer.

No hay comentarios:

Publicar un comentario