jueves, 20 de octubre de 2011

Quan arribarà el fred per a “quedar-se”?


És una pregunta que, per exemple al facebook de l’oratge (http://www.facebook.com/oratgertvv), s’ha repetit a sovint des de que acabà l’estiu. És cert que hem tingut un mes de setembre i portem un més d’octubre en els que ha plogut poc i pocs dies, mentre que les temperatures han sigut relativament caloroses.

En la següent gràfica es mostra les temperatures màximes (roig) i mínimes (blau) enregistrades des de l’u de setembre fins el 18 d’octubre d’enguany a la ciutat d’Alacant. Alhora es representa en les corresponents línies contínues la “mitjana” del període 1971-2000. És clar que ha fet calor, ja que per exemple les temperatures màximes han estat a prop o per damunt dels 25º bona part dels dies. Sembla també que, a l’igual que setembre, octubre registrarà unes temperatures per damunt de lo “normal” (de la mitjana). Ara bé, a la pregunta “Quan arribarà el fred?”, hi podríem oposar-ne un altra “Però és que toca fer fred?”.


Com s’ha comentat ja en algun post anterior ( http://oratgertvv.blogspot.com/2011/09/setembre-un-mes-destiu-un-mes-de-tardor.html ), sembla que a vegades es tinga al cap una imatge de la tardor  o de l’hivern més pròpia de climes del centre i del nord d’Europa que no del nostre.  És cert que hi ha llocs de la nostra Comunitat on si que arriba a fer molt de fred, bé per estar en una zona de muntanya (per exemple als Ports), bé per estar, des del punt de vista geogràfic, en les darreres extensions de la meseta castellà-manxega (com Villena o la plana de Requena i Utiel). Però també és cert que la immensa major part dels ciutadans de la Comunitat Valenciana residixen a les planes litorals i prelitorals del nostre territori, on el clima és típicament mediterrani. I una de les característiques del clima mediterrani és que de fred en fa, en general, ben poc.

Definir que és “fer fred” és molt relatiu. Per a un habitant d’un clima tropical 18º de temperatura seria fred però per a un islandès seria una temperatura de lo més agradable, o fins i tot quasi estiuenca. En agricultura es definix l’hora-fred com aquella en la què la temperatura està per davall dels 7º. El número d’hores fred  que de mitjana hi ha a una regió és determinant per tal de que algunes varietats fruiteres puguen prosperar o no. Algunes, sobretot les de fulla caduca, necessiten acumular un mínim d’hores fred per garantir–se la parada hivernal i el posterior brot primaveral.

En general podem considerar que la “temperatura ideal” (ni fred, ni calor) per a les persones està al voltant dels 20 ºC (entre 20º i 22º). A temperatures majors el cos “ha de treballar”  (metabolisme) per refredar-se i a temperatures menors ho ha de fer per calfar-se.  A banda de la temperatura, hi ha altres factors que incidixen en la sensació tèrmica: la humitat incrementa la sensació de calor per damunt dels 20º i el vent la sensació de fred per davall d’eixe valor.

Tornem a la contrapregunta anterior: “Però és que toca fer fred?”. La següent gràfica mostra la mitjana mensual de les temperatures màximes i mínimes per a la ciutat d’Alacant (font: AEMET). S’ha vist adés que en setembre i en octubre ha fet calor, però és que la mitjana de la temperatura màximes d’Alacant en setembre és, ni més ni menys, que d’uns 29º i la de setembre d’uns 25º. En tot l’any només desembre, gener i febrer tenen unes mitjanes de les màximes clarament per davall dels 20º, mentre que la mitjana de les mínimes només queda per davall dels 7º, i per poc, a gener. El número d’hores fred a un lloc com Alacant es molt baix, de l’orde d’unes 600 hores a l’any ( només un 7%).



No tenim un clima tropical i si que tenim hivern, i tardor. Però el nostre hivern, a no ser que ens n’anem a la serra o molt cap a l’interior, sol ser “suau” la major part del temps. Fresca realment només n’arribem a tindre si plou o si aplega una entrada d’aire polar o siberià. Però som una regió geogràfica on plou poc i pocs dies a l’any (per exemple a Alacant només una mitjana de 37 dies a l’any de pluja apreciable). Alhora, les adveccions d’aire “fred”, septentrionals o continentals, que són les que realment produïxen temperatures baixes, representen de mitjana només un 16% de tots els dies del semestre hivernal tardor-hivern (Atlas Climàtic de la Comunitat Valenciana. Coordinador A. J. Pérez Cueva. Generalitat Valenciana. València 1994).

Així que el fred no ens arriba mai per a quedar-se. Arriba a cops i, en comparació d’altres climes no mediterranis d’Europa, poques vegades a l’any. Fins ahir, 19 d’octubre, les màximes arribaven o superaven els 25º. Hui i demà baixaran les temperatures però no caldrà traure els abrics. Estos dies ens trobàrem amb temperatures màximes que no seran caloroses però si suaus: per damunt dels 20 graus. Fins ahir anàvem en mànega curta al migdia, hui hi haurà prou en anar en cos de camisa o, com a molt, amb una rebequeta.

I els “Nadals blancs” són d’Alemanya en amunt, no ací.

2 comentarios:

  1. Bueno,"Nadals Blancs" los tuvimos en 1926 ;), sobre todo en Alicante

    ResponderEliminar
  2. una cosa que no has comentat i es molt important, es que les temperatures minimes estan molt per damunt de la mitjana, cosa que "no es normal"(esta per damunt de la mitjana). les maximes estan be, pero la pujada de les minimes es gran. quan es parla de si fa calor o fred tambe s'han de mirar les minimes.

    ResponderEliminar