martes, 13 de septiembre de 2011

Setembre: un mes d'estiu, un mes de tardor.

Comentàvem en el post anterior (http://oratgertvv.blogspot.com/2011/09/sha-acabat-lestiu-com-estan-els.html) que des del punt de vista climatològic cal situar setembre més dins de la tardor que no dins de l'estiu. No obstant, fins el moment el mes de setembre d'enguany, tant pel que portem com pel que anuncien els mapes meteorològics, no només sembla una continuació de l'estiu, sinó que de seguir esta tendència potser acabe sent més sec i calurós que el mes de juliol (http://oratgertvv.blogspot.com/2011/07/com-ha-sigut-juliol-com-sera-agost.html).

En un clima Mediterrani com el de la Comunitat Valenciana, càlid i amb pluges molt irregulars tant espacialment com temporalment, la tardor no sol comportar-se com una "transició" més o menys en pendent continua cap al fred i llarg hivern (que ací ni és tan llarg, ni tan fred). Eixa imatge de la tardor, i de l'hivern, es correspon més bé als climes del centre i del nord d'Europa. Ací la tardor pot presentar un comportament fortament irregular, tant en pluges com en temperatures. Fins i tot no és extrany trobar inclús dies d'autèntica calor al mateix mes de novembre (sense anar massa lluny, al novembre de 2009 hi hagué observatoris que enregistraren màximes de fins 30º).

Al mes de setembre és extrany que es produixquen adveccions fredes i seques septentrionals o continentals (aire fred siberià o polar). Per altra banda, les adveccions de l'oest (borrasques atlàntiques) més que refrescar l'ambient solen recalfar-lo, ja que estes adveccions encara no són massa fredes i l'efecte foehn (http://es.wikipedia.org/wiki/Efecto_Föhn) acaba fent que tingam ponentades amb notables pujades de temperatura.

Lo que si pot passar en setembre, a vegades moltes voltes o a vegades poques, és que les primeres entrades d'aire fred a les capes mitjanes de l'atmosfera, que anuncien ja la tardor, acaben per estrangular-se i formar embossaments d'aire fred (DANA: http://www.tiempo.com/ram/1350/meteorologsituaciones-especiales-i-dana-gota-fr/), que no només poden propiciar dies tempestuosos, sinó fins i tot els primers temporals de la tardor.

Així el caràcter calurós o fresc de setembre ve intimament relacionat amb el seu caràcter sec o plujós, més que amb la possible entrada, poc habitual, d'aire fred i sec del nord. La gràfica mostra les temperatures mitjanes i la pluja de setembre des de 1971 fins l'any passat (font: AEMET). En general s'observa que els setembres plujosos solen ser el menys calurosos. El mes de setembre de l'any passat va ser sec i calurós, encara que no excessivament. El d'enguany porta camí de ser no només més sec i calurós que el de l'any passat, sinó fins i tot potser calga retrocedir del 2000 cap enrere per trobar-ne un de paregut.


No hay comentarios:

Publicar un comentario