L'AEMET ha fet públic l'informe climatològic de l'estiu d'enguany i de l'any hidrològic. En conjunt, a la Comunitat Valenciana l'estiu climàtic (juny, juliol i agost) ha sigut càlid i sec, mentre que l'any hidrològic, que acaba el 30 de setembre, de moment enregistra un dèficit de precipitació acumulada d'un 19%.
L'estiu ha sigut càlid perquè la temperatura mitjana estimada ha sigut 0,6º més alta que la normal (entenent per normal la mitjana del periode 1971-2000). No obstant això, ha sigut el quart més fresc de lo que portem de segle, com es pot comprovar en la gràfica que mostra les temperatures mitjanes de l'estiu des de 1971.
L'estiu ha sigut càlid perquè la temperatura mitjana estimada ha sigut 0,6º més alta que la normal (entenent per normal la mitjana del periode 1971-2000). No obstant això, ha sigut el quart més fresc de lo que portem de segle, com es pot comprovar en la gràfica que mostra les temperatures mitjanes de l'estiu des de 1971.
De l'estiu que acaba cal destacar la segona quinzena de juliol, que va ser notablement "fresca" i "plujosa" per a ser estiu, fins al punt de que l'observatori de la ciutat de València enregistrà el mes de juliol amb menys hores de sol des de 1961. Els dies més calurosos foren el 6 de juliol i el 6 d'agost, amb màximes que superaren els 40º en alguns observatoris, si bé este estiu no s'ha batut cap rècord de temperatures màximes.
La quantitat total de pluja mitjana estimada és de 50 l/m2, un 30% inferior a la mitjana del període 1971-2000. No obstant, cal recordar que l'estiu és l'època més seca de l'any i habitualment les pluges que puguen caure solen ser en forma de ruixat o tempesta i es distribuixen de manera molt irregular. Així, el balanç de pluges de l'estiu, tant si és positiu com si és negatiu, sol ser poc relevant per al total annual. A pesar del dèficit, dels últims 42 anys l'estiu d'enguany vindria a ser un estiu típic pel que fa a pluges, ja que és el vint més humit, o siga, el vint-i-dos més sec (està estadísticament quasi en la "mediana").
Les pluges més destacables s'han donat sobretot en zones de muntanya, on les tempestes d'estiu són òbviament més freqüents. L'observatori amb més precipitació ha sigut Vilafranca, amb 249 l/m2, seguida de Morella, amb 189 l/m2. A la província d'Alacant, a Almudaina s'han arreplegat 72 l/m2, però només mig litre a Elx.
Pel que fa a l'any hidrològic, al què encara li queden 10 dies, la precipitació mitjana acumulada ha sigut de 431 l/m2, de manera que segurament vindrà a ser l'any més sec dels darrers 5 anys. Com sol ser inevitable a la nostra Comunitat, les pluges acumulades varien molt d'un lloc (més de 800 l/m2 a Vilafranca, Castelló, i Barx, València) a un altre (menys de 200 l/m2 a Elx). No obstant, com que venim de varios anys seguits relativament humits les reserves dels embassaments estan en màxims històrics per a estes dates (http://oratgertvv.blogspot.com/2011/09/sha-acabat-lestiu-com-estan-els.html).
Totes estes estimacions estan fetes comparant amb la mitjana de lo que passà de 1971 al 2000. Tal com comentàrem en un post anterior (http://oratgertvv.blogspot.com/2011/09/com-ha-sigut-el-mes-dagost.html), com que ja estem en el 2011, seria interessant que es començara a prendre com a periode de referència els 30 darrers anys més pròxims, és a dir el periode 1981-2010.
No hay comentarios:
Publicar un comentario