lunes, 5 de septiembre de 2011

S'ha acabat l'estiu. Com estan els embassaments?

Encara que des del punt de vista astronòmic l'estiu s'acaba el 23 de setembre (equinocci de tardor), des del punt de vista climatològic setembre cal considerar-lo més bé com un mes de tardor que no d'estiu. Allò que caracteritza l'estiu al clima mediterrani és la coincidència de l'època més calurosa amb l'època més seca, de menys precipitació, de l'any. Alhora, allò també característic d'un clima mediterrani és la concentració de la pluja bé en la tardor, com és el nostre cas, bé en la primavera, com és per exemple el cas del Mediterrani oriental. Així, si fem una ullada al climograma de la ciutat d'Alacant (precipitacions i temperatures mitjanes mensuals), resulta ben evident que, climatològicament parlant, l'estiu són els mesos de juny, juliol i agost; mentre que setembre, octubre i novembre són de tardor.
Amb el particular perfil de la distribució de pluges d'un clima mediterrani, i l'impacte corresponent sobre els conreus, la natura i les reserves hidraúliques, es pren el dia 1 de setembre con a data que marca l'inici d'un nou any Agrícola (encara que a vegades es pren el dia 1 d'octubre hi havent un tant de confusió entre un, any hidrològic, i altre, any hidrometeorològic). Sol ser per esta època quan les reserves als embassaments estan en els mínims annuals, després d'haver "gastat" aigua per compensar la secor de l'estiu. No obstant, a este respecte cal dir que, tant a la conca del Xúquer i del Túria com a la del Segura, els embassaments es troben en una situació històrica i amb unes reserves notablement altes.

Les reserves del Segura, una de les conques amb major estrés hídric, superen per poc el 60% i són superiors a les de l'any passat per estes dates, a més d'estar molt per damunt de la mitjana dels darrers 10 anys.
Lo mateix podem dir de les reserves del Xúquer i del Túria, que estan en un 51%. Dels grans embassaments d'ambdós rius podem destacar que Alarcón, el més gran, està a un 62% de la seua capacitat; Contreras a un 46% (no cal oblidar que per qüestions de seguretat no pot superar el 50% de la seua capacitat, per tant Contreras està "quasi" tècnicament ple); i Benaixeve, el més gran del Túria,  està a un 75%. El de Tous està només a un 26% (en maig arribà a estar a més del 70%), però cal tindre en compter que este embassament s'ha tingut que "buidar" per tal de tindre'l preparat per regular una possible avinguda del Xúquer.
Per fer-nos una idea de l'extraordinària que és la situació d'enguany, i també la de l'any passant, en la següent gràfica es representa quines eren les reserves a data 31 d'agost des de 1990 fins a hui.



No hay comentarios:

Publicar un comentario