jueves, 1 de septiembre de 2011

Com ha sigut el mes d'agost?

Segons l'avanç climatològic de l'AEMET per al mes d'agost d'enguany, este ha sigut un mes càlid i sec. Agost és normalment càlid i sec, el d'enguany ha sigut un poc més càlid i sec que la mitjana del periode 1971-2000. La temperatura mitjana estimada del mes ha estat de 24,8ºC, un 1,1ºC superior a la mitjana del periode de referència. El següent gràfic mostra les temperatures mitjanes dels mesos d'agost dels últims 40 anys, en els què hi ha hagut 8 mesos d'agost més càlids que el d'enguany.

A pesar de que que ha sigut un mes més càlid de lo "normal" (recordem que en climatologia s'entén per "normal" la mitjana de un mínim de 30 anys), tal com es pot vore en el seguënt gràfic la temperatura ha sigut relativament estable i no s'han tingut cap onada de calor exagerada.


La quantitat de pluja mitjana estimada ha sigut de 5,3 l/m2, un 78% inferior a lo normal. No obstant, esta dada no és especialment relevant. El mes d'agost és un dels més secos de l'any i les desviacions respecte la mitjana no solen ser importants al balanç annual de precipitació. Només, a causa de tronades, ha arribat a ploure de manera relevant en alguns llocs de l'interior, especialment de Castelló (a Morella el 5 d'agost plogué 56 l/m2 amb granís).
 
 
Totes estes estimacions estan fetes comparant lo que ha passat este mes d'agost amb la mitjana de lo que passà de 1971 al 2000. Ja que estem en el 2011, seria interessant que es començara a prendre com a periode de referència els 30 darrers anys més pròxims, és a dir el periode 1981-2010. 
 
A vore que ens trobem? Perquè resulta que la darrera dècada (2001-2010), i pel que fa a Espanya, s'ha trencat la tendència a l'escalfament mostrada en les dècades anterios i el balanç de temperatures mostra un enfredament a bona part de la Península Ibèrica. Això és almenys el que es diu des de l'institut Godard d'Estudis Espacials de la NASA, un dels centre de referència mundial pel que fa a l'observació de la variació de temperatura de la Terra (http://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/)
En este mapa es mostra la tendència ("trend") de la temperatura en la dècada 2001-2010, si es considera l'any complet, comparada amb el periode de referència 1971-2000. Ací, a la nostra Comunitat, ens hem "enfredat" en la dècada passada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario