domingo, 28 de agosto de 2011

Per què Irene? El noms dels huracans.

Huracà Irene. Dia 27 d'agost de 2011 a les 19 h (UTC)

Els huracans o les tempestes tropicals s'anomenen per evitar confusions a l'hora d'identificar la posició de cada ciclò i la seua evolució, de manera que siga més fàcil arreplegar dades de cada ciclò i difondre la seua evolució als mitjans de comunicació.

Des de 1953 ls tempestes tropicals de l'Atlàntic han sigut anomenades pel Centre Nacional d'Huracans dels Estats Units. Actualment els noms són actualitzats d'acord amb l'Organització Meteorològica Mundial.

Originalment tots els noms eren de dona. A l'Atlàntic, és a partir de 1979 (a l'est del Pacífic a partir de 1978) quan comencen a alternar noms masculins i femenis.

Hi ha sis llistes amb noms, que s'alternen cada any. De manera que la llista de 2009, tornarà a ser utilitzada en 2015. A soles es canvien els noms de les llistes, quan hi ha una tempesta o huracà que causa danys molt importants, de manera que eixe nom es lleva, perquè no siga utilitzat de nou i ningú puga pensar que pot tornar a ser com aquell tan destructiu.

Ací teniu els noms retirats de les llistes de l'Atlàntic i Golf de Mèxic els últims anys.
 La llista de noms utilitzada enguany serà utilitzada de nou al 2017, excepte si es lleva algun nom.
Les llistes ténen 21 noms, si hi ha més tempestes tropicals que eixos noms, comencen a utilizar l'alfabet grec: alfa, beta, gamma, delta, ...

Les llistes per l'Atlàntic pels pròxims anys i l'actual són:

Després d'Irene arriba José, que ja és una tempesta tropical activa, i que caldrà seguir. El següent serà Katia, després Lee, i aixina succesivament.

Evidentment es busquen noms que siguen reconeixibles a les zones d'influència de les tempestes, d'esta manera a esta zona troben noms d'influència del castellà i de l'anglés.
Altres llistes són curioses, com ara  la del Pacífic nord central.
Podeu trobar més informació a
http://www.nhc.noaa.gov/aboutnames.shtml


No hay comentarios:

Publicar un comentario