jueves, 25 de agosto de 2011

Irene, el primer huracà de la temporada a l'Atlàntic nord.

El dia 1 de juny començà oficialment la temporada d'huracans a l'Atlàntic nord. Fins a finals de la setmana passada s'hi havien registrat 8 tempestes tropicals  (Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert i Harvey), cap de les quals arribà a la intensitat necessària per ser considerada un huracà (http://oratgertvv.blogspot.com/2011/07/un-mes-en-plena-temporada-dhuracans.html). De totes estes, la pitjor ha sigut Arlene, què el 29 de juny arribà a Veracruz (Méxic) i matà 25 persones. La següent imatge mostra les trajectories de totes elles

Actualment hi ha un huracà actiu, Irene, el primer de la temporada. Irene nasqué, encara sense batejar perquè no era una tempesta tropical, el 15 d'agost al voltant de les illes de Cap Verd, enfront de les costes d'Africa nord-occidental. És un lloc molt llunyà del Carib (a l'altra banda de l'Atlàntic) però és el lloc on naixen els sistemes de depressions tropicals que acaben donant lloc a bona part dels huracans que afecten la zona del Carib i els seus voltants (http://en.wikipedia.org/wiki/Cape_Verde-type_hurricane).  El 21 d'agost la tempesta tropical Irene passà a ser un huracà després d'afectar Puerto Rico. La següent imatge és de hui mateix.


Hui, dijous 25 d'agost, Irene està al voltant de les Bahames i s'ha intensificat de manera notable. És en estos moments un huracà de categoria 3 en l'escala de Saffir-Simpson (http://www.huracanesyucatan.com/explicando/escala.htm) i no es descarta que puga arribar a ser un huracà de categoria 4. Estem, per tant, no només davant del primer huracà de la temporada, sinó davant d'un cicló tropical especialment destructiu, que el National Hurricane Center del servici meteorològic nord-americà (NOAA) qualifica dins de la categoria de "major hurricanes". En la seua web http://www.nhc.noaa.gov/ es pot trobar el seguiment detallat de la situació i la previsió.

La NOAA va preveure a finals de maig que hi havia una alta probabilitat de que la temporada de huracans d'enguany fora més intensa de lo normal. Pronosticà que podrien hi haure entre 12 i 18 tempestes tropicals, de 6 a 10 huracans i de 3 a 6 "major hurricans". De moment s'està un poc lluny d'estes previsions, ja que es porten 8 tempestes i un "major hurricane", però cal asselanyar que queda per davant el que normalment és el periode més actiu de la temporada d'huracans: d'agost a octubre.



No hay comentarios:

Publicar un comentario