Imatge des de Castelló la nit del 29 al 30 de juliol de 2011. Foto de Félix Ripollés.
El mes de juliol que deixem enrere ha sigut variable, amb dos parts ben diferenciades. Una primera part més càlida i una segona més fresca i humida.
L'evolució de la temperatura mitjana diària del nostre territori mostra una primera part amb temperatures per damunt de la mitjana estadítica de juliol dels últims 30 anys, i una segona part del mes, quan les temperatures han estat inferiors a la mitjana.
La percepció general és que ha sigut un mes més fresc del que és habitual, i això és cert en part. La primera part no i la segona sí. I a més a més, segons quins observatoris.
Per exemple a l'observatori d'Alacant, la temperatura mitjana del mes ha sigut 25,8ºC, 0,8º superior a la mitjana dels ultims 30 anys. En el cas de València ha estat 0,8º superior a la mitjana i en Castelló 0,6º, per tant si fa no fa ha compensat una part i l'altra.
Ara bé, cap a l'interior i el nord les temperatures han sigut més baixes que la mitjana, i per exemple a l'observatori de Morella la temperatura mitjana de juliol ja estat 0,9º inferior a la mitjana, quan l'any 2010 va ser 3º superior a la mitjana, enguany ha sigut 4º inferior a la mitjana de l'any passat.
Si parlem de les capitals, el centre meteorològic de València (AEMET), ens mostra com ha sigut Alacant la que ha tingut clarament un valor mitjà més superior a la mitjana dels últims 30 anys.
Si comparem el mes de juliol d'enguany amb els juliol dels últims 40 anys, veiem com enguany ha sigut tèrmicament 'normal', de mitjana.
Pel que fa als dies de pluja també ha sigut un mes atípic, amb més dies de pluja d'allò que és habitual.
Veiem com tenim 14 dies del mes de juliol on hem tingut precipitació en algun observatori del nostre territori.
Destaquen les tempestes del cap de setmana del dies 2 i 3 de juliol al nord de Castelló, les tempestes del dia 22 i 23 de juliol al sud de València i nord d'Alacant, i les tempestes de la matinada i matí del 30 de juliol, al nord de Castelló i a l'interior de València.
Això ha fet que les hores de sol també hagen sigut inferiors a les habituals, sobretot a Castelló i a València. De fet, a València ha sigut el mes de juliol amb menys hores de sol des del juliol de 1961.
Una de les conseqüències de tanta nuvolositat de tipus baix, a la zona del Golf de València, ha sigut que les temperatures màximes hagen sigut inferior al que és habitual.
Ací veiem com ha evolucionat els últims 30 anys, l'anomalia de la temperatura mitjana de les màximes (diferència respecte de la mitjana dels últims 30 anys) .
A Castelló.
I a València.
Pel que fa a les quantitats acumulades de precipitació i la seua distribució, mostra clarament la distribució típica del mes de juliol, amb tempestes més freqüents a les zones de l'interior i quantitats poc importants de pluja al litoral de València i d'Alacant.
La quantitat mitjana de precipitació, a tot el territori, ha sigut un 20% superior a la normal (mitjana dels últims 30 anys).
A les capitals s'observa clarament la diferència entre Alacant, on ha sigut sec, i Castelló, on ha sigut molt humit.
Si comparem aquest juliol amb els juliol dels últims 40 anys, pel que fa a precipitació mitjana a tot el territori, s'observa que no plovia tant des de juliol de 2002.
Com serà el mes d'agost? Bona pregunta, i difícil resposta.
recordem que al principi de juliol dos centres de previsió estacional van fer previsions contradictòries respecte a juliol il'estiu, per una banda el centre europeu (en este cas utilitzat per l'Aemet) va fer una previsió d'estiu càlid i sec, i el centre que depén de l'Administració Americana d'Oceans i de l'Atmosfera, NOAA, va predir un juliol amb temperatures inferiors a les habituals i pluja superior a la habitual.
En aquest cas recollim la previsió feta per la NOAA pels mesos d'estiu i en particular per l'agost. Recordem que són previsions mitjanes i que mai ens parlen de com serà cada setmana i dia, sinó de la tendència general.
En estos mapes elscolors verds en el mapa de pluja indiquen precipitacions superiors a les habituals del mes, i colors blaus en el mapa de temperatura indiquen valors inferiors als habituals pel mes.
I el detall d'agost.
Per a temperatures.
I el detall d'agost.
Pareix per tant que serà un mes a la Península, més fresc d'allò habitual i amb més precipitació de la mitjana, vorem finalment que passa.
De moment la primera part de la primera setmana es presenta amb ambient càlid i bascós al mediterrani, i amb pluges i tronades a l'oest i al nord de la Península. Que passarà les següents setmanes?, cladrà seguir l'Oratge, i ens referim al temps i en particular al programa i al facebook.
Vos deixem amb algunes fotografies de llamps i de les pedres que han deixat les últimes tempestes del mes. Moltes gràcies per les fotografies.
Imatge de Faura de Luis Matrinez.
Imatges de Requena de Salvador Carsi.
No hay comentarios:
Publicar un comentario