lunes, 25 de julio de 2011

Consideracions de la informació, Meteorològica?


De vegades ens trobem amb notícies que cal revisar i anar amb compte amb el contingut.

Si ja hem insistit moltes vegades en l'ús incorrecte de Climatologia o clima en lloc de Meteorologia, tampoc està malament recordar l'abús d'algunes paraules sense justificació aparent.

Copiem:

"Una baixada dràstica de les temperatures de 15 graus en només un minuts provoquen esta intensa pedregada i un xicotet tornado a Fontanars del Alforins. És una prova de la variació tèrmica que estem patint este mes a la comunitat."

És un text curt però plé d'incorreccions meteorològiques. 

Primer la baixada de tempratures no és la causa de la 'predregada', si de cas, després de la tempesta i amb la precipitació arriba la baixada de temperatura.

També tenim un problema amb la paraula pedregada, usada sense control, quan la gran majoria de  vegades ens referim a granissada, simplement és per la diferència de grandària en el tamany de les boles o trossos de gel. En aquest cas va ser una granissada, si analitzem les imatges.

Bé la més grossa, és 'xicotet tornado', quan ningú va dir que havia observat el tronado i les destrosses presentaven una organització clara en una direcció. En aquest cas és tracta de la descàrrega de la tempesta, que provoca ratxes molt fortes de vent en una direcció. Però no d'un tornado, paraula que pareix que sempre s'ha d'utilitzar en les tempestes, i que és molt difícil d'eliminar quan moltes vegades no ha sigut.

I tampoc cal oblidar en el mateix paràgraf,  " baixada dràstica de les temperatures ... És una prova de la variació tèrmica que estem patint este mes a la comunitat."
Barrejar la baixada de temperatura que es registra en 30 minuts amb la variació tèrmica del mes de juliol, és excessiu, i no és necessari. Moltes vegades es vol fer ús d'un canvi meteorològic d'un dia o d'unes hores per fer referència a canvis semanals o mensuals, i això sempre ens portarà a conclusions errònies. 

Bé i això és un paràgraf a soles.

Copiem: 


"Dels 40 graus el 17 de juliol a Pego o Càrcer, a temperatures per davall dels deu graus en localitats de l'interior com Morella.

En este poble de l'interior de Castelló han arribat a una mitjana de 13 graus de mínima, 4 punts per davall de les registrades ara fa un any. "

En aquest cas es barregen temperatures màximes i mínimes d'observatoris del litoral i de l'interior, són ganes de confondre al lector de manera innecessària.

O busquem comparar les temperatures del litoral amb les temperatures de l'interior, siguen les mínimes o les màximes, o parlem de l'amplitud tèrmica entre les mínimes i les màximes d'un observatori, però mai barrejar tot.

I per acabar: 

"També passa a la costa. A Alacant, encara que els mercuris no han baixat dels 21 graus, les temperatures han sigut més suaus. Això s'ha traduït en nits més agradables.

GENT : Ha hecho menos calor...

I és cert a Alacant la temperatura mitjana ha sigut de 25 graus, 1 grau menys que el juliol de l'any passat."

No podem barrejar les temperatures mitjanes d'un mes o d'una setmana amb les temperatures d'un dia o d'una nit particular. Les temperatures mitjanes cal utilitzar-les quan tenim un periode de temps estàndar acabat, dia, mes o any, i comparar amb els mateixos periodes de temps, no barrejar, perquè d'esta manera les confusions arribaran a tots aquells usuaris d'esta mal anomenada informació meteorològica.


No hay comentarios:

Publicar un comentario