viernes, 1 de julio de 2011

Un mes de juny "normalet".

Segons el resum climatològic de juny per a la Comunitat Valenciana, emés per l'AEMET, la temperatura mitjana de juny d'enguany ha estat 0,6º per damunt de lo normal (mitjana del periode 1971-2000) y la pluja un 25% per davall. Ha estat per tant un mes en general càlid, però no excessivament, i relativament sec, però no massa. És per això que hem gosat qualificar-lo de "normalet".


No obstant, estes mitjanes tretes per al conjunt del territori amaguen situacions molt diferentes entre uns llocs i altres. El mes ha estat significativament més càlid de lo normal cap a l'interior (+2º), però no a voramar. El dia més calurós del mes va ser el 28, amb màximes de 38,4º a Utiel, 38,5º a Alcoi i 40,3º a Jalance.

Tanmateix, la pluja s'ha distribuït de manera molt irregular. Les precipitacions han estat més freqüents la primera quinzena del mes (destaquen els dies 7 i 16 de juny) i han caigut quasi totes en forma de ruixats o de tronades que, com sol passar, han descarregat més a les zones interiors i de muntanya. És per això que la quantitat de pluja arreplegada diferix molt d'uns llocs a altres: de més de 90 l/m2 a llocs com Vilafranca o Benafigos, a menys de 3 a la ciutat d'Alacant.

Cal tindre en compte que, meteorològicament parlant, encara que dins de la primavera "astronòmica" el mes de juny cal considerar-lo totalment com un mes d'estiu al clima mediterrani. Es per això que, des del punt de vista de la pluja, sol ser un dels mesos més secs de l'any i més irregulars, amb pluges que solen ser normalment en forma de ruixats.


No hay comentarios:

Publicar un comentario