martes, 11 de septiembre de 2012

Guia per a no estressar-se massa esta tardor:


 

Guia per a no estressar-se massa esta tardor:




Hi haurà "gota freda"?
Tots els anys, siga tardor o no, hi ha un grapat de "gotes fredes" (nom antiquat, ara en Meteorologia es preferix parlar de DANA: http://oratgertvv.blogspot.com.es/2011/10/gota-freda-dana-i-scm-conceptes-basics.html 

 
Això vol dir que plourà molt?
Que hi haja una "gota freda" no vol dir que vaja a ploure molt, depén de molts altres factors, i pot ploure molt sense que hi haja, estrictament parlant, una "gota freda".

 
Hi ha previsions de com serà la tardor i de quan "vindrà la gota freda" ?
No, no n'hi ha cap. Les previsions meteorològiques diàries tenen fiabilitat a uns 3, 4 o 5 dies vista. Les previsions estacionals, a mesos vista, estan en fase experimental i no operativa: funcionen quasi a cara o creu. No sabem, perquè no es pot saber!, quan "vindrà" ni "com vindrà" la "gota freda", ..., ni tans sols si vindrà.

La mar està calenta, això vol dir que plourà molt?
No. La posició i profunditat d'una DANA, amb aire ben fred, amb factors de forçament i amb un llevant com toca solen determinar molt més el risc de pluges intenses i abundants que un grau amunt o un grau avall en la temperatura de la mar. Hem tingut temporals històrics amb la mar freda i tardors seques amb la mar bullint.

"Si això es veritat, perquè enguany he llegit tantes notícies sobre perill màxim d'inundacions?" ens retrucareu alguns.
Tots els anys, per estes dates (repaseu els diaris) es parla de la gota freda, i del perill d'inundacions, i del calenta que està la mar ... i després plou, o no .. i si l'encerte, l'endevine, i em pose una medalla.
Dir que en la tardor hi ha risc de pluges fortes és, al cap i a la fi, una "obvietat climàtica" en un clima mediterrani com el nostre. De fet és eixa "obvietat" el que fa únic el nostre clima.

Com que este ha sigut un any sec això incrementa el risc de gota freda i d'inundacions?
És un cert mite arrossegat des de les inundacions del 1982 , que va ser així en eixe cas concret, però amb una ovella no es fa un ramat. D'entrada, fins que no acabe l'any no sabrem si este és un any sec o no, i els últims 5 anys (2007-2011) han sigut humits o normals. 
Cal esperar a vore que passa en la tardor per a començar a pensar si podem estar iniciant un cicle sec, i no cal oblidar que les sequeres són "endèmiques" al nostre clima, i per tant tampoc ens hi hauríem d'estranyar massa. De pluges fortes hi ha hagut després d'anys secs i en períodes humits, no hi ha cap patró de comportament i relació causa-efecte.

Fa falta que ploga!
Tenim el clima que tenim, sec, amb poca pluja i mal repartida. Les sequeres són recurrents i sempre fa falta que ploga ... que li anem a fer?.


Alguns comentaris interessants a este post quan es publicà al facebook de l'Oratge:

Ruben Torregrosa Soler No hay que irse muy lejos para darse cuenta de que el calor del mar no es sinónimo de lluvias intensas. El 20 de marzo, después de un invierno muy frío, 132 litros por metro cuadrado en Torrevieja en pocas horas.



Josep Emili Arias Miñana En referencia a Ruben Torregrosa, de ahí deducimos que la Tº superficie marina nunca es componente ni variable de arranque de los DANA’s. En todo caso, una alta temperatura marina en superficie sí sería una componente de efecto añadido, pero siempre post-formación DANA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario