viernes, 21 de septiembre de 2012

Tardor astronòmica i tardor meteorològica.

Dissabte 22 de setembre a les 16 hores i 49 minuts hora local es produix l'equinocci de tardor (http://www.fomento.gob.es/MFOM/LANG_CASTELLANO/DIRECCIONES_GENERALES/INSTITUTO_GEOGRAFICO/Astronomia/publico/efemerides/otono.htm). Des del punt de vista astronòmic entrem en la tardor, no obstant, des del punt de vista meteorològic cal fer diverses puntualitzacions:

1.- Al nostre clima, la tardor "comença" el dia 1 de setembre. Setembre, octubre i novembre són tardor, de la mateixa manera que juny és estiu, desembre és hivern i març és primavera. Per què? Si veiem el comportament estadístic de la pluja i la temperatura d'un observatori com Benissa ho podrem entendre. El més característic de l'estiu mediterrani és la calor i, sobretot,  la falta de pluja. Juny, juliol i agost marquen clarament el període més sec de l'any, mentre que a partir de setembre s'insinua clarament el màxim de pluja de la tardor (allò que també caracteritza un clima mediterrani), alhora que s'inicia un descens tèrmic.

2.- No existix un "interruptor meteorològic" que commute automàticament "d'estiu" a "tardor" d'un dia a un altre. Que comence demà la tardor, encara que siga l'astronòmica,  no vol dir que, necessàriament, fins a hui ha de fer sol i calor i, a partir de demà, núvol i fred.

3.- La "nostra" tardor mediterrànea, i a les nostres latituds, és molt irregular, tant en pluja com en temperatures i, de fet, encara podem esperar dies de molta calor. Com a mostra, les temperatures màximes històriques d'alguns observatoris. 


 La tardor "romàntica" de fulles groges caent, cel gris, pluja seguida i fresca que ix a les pel.lícules i a les propagandes de moda no és la nostra, és la de climes oceànics i de Centre-Europa a l'estil Galícia o Gran Bretanya. A la nostra tardor encara tindrem molts dies que podrem estar a Benidorm, per exemple, sense camiseta prenent el sol.

No hay comentarios:

Publicar un comentario