martes, 16 de abril de 2013

Boira marítima. Abril 2013.

Santa Pola, Rafa Fuentes Andreu
(dimarts, 16 d'abril de 2013)

Les boires que s'han observat el dia 16 i el dia 17 d'abril de 2013 al nostre litoral, són boires marítimes o costaneres.

Són també anomenades com a boires d'advecció, amb un origen i extensió totalment diferent a les boires de radiació.

En les dos situacions tenim estabilitat atmosfèrica, i una massa d'aire que es refreda en la part inferior, fins arribar a la saturació, el fet de no tindrem turbulència ni moviments verticals permet la formació dels núvols baixos pegats a terra o mar, estratos baixos o boires.

En uns casos, la part inferior de la massa d'aire es refreda per contacte amb la terra, que es refreda per radiació nocturna, en este cas, és habitual a l'hivern i a zones fondes de l'interior, boires per radiació.

En altres casos la part inferior de la massa d'aire es refreda i arriba a la saturació perquè es desplaça sobre una superfície marítima que la carrega d'humitat i que està relativament freda, tenim les boires per advecció, típiques al mediterrani a la primavera.

En els dos casos les boires són més denses de nit i poden desaparéixer pel moviment de la massa d'aire o pel calfament del sol, tot i que de vegades són persistents i ni tan sols despareixen en tot el dia.

Les boires d'estos dies d'abril, són boires d'advecció marítima i són típiques de primavera, quan la mar té les temperatures més baixes de tot l'any, i comencen a arribar les primeres masses d'aire càlides de la zona tropical.
Això junt a situacions d'estabilitat atmosfèrica afavorixen la formació d'extensos bancs de boira al mediterrani.

Xàbia, Toni Bolufer
Boira fotografiada des de dalt, mar de núvols.

La massa d'aire càlida arriba al mediterrani.


El mar mediterrani es comporta en aquest cas com un mar fred, a l'hora que refreda la part de la massa d'aire que està en contacte amb ell, la carrega d'humitat.









D'esta manera la part inferior de la massa d'aire es satura i condensa, i es forma una extensa capa d'estratos sobre la superfície del mar.


Si la situació meteorològica és d'estabilitat, amb altes pressions, estos estratos no despareixen i es desplacen en la zona marítima, de manera que arriben al litoral i entren on l'orografia els deixa avançar.
Ací veiem com la pressió atmosfèrica teia valors als voltant de 1020 hPa al nostre litoral.
http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsfaxsem.html

Les imatges d'esta boira són sempre espectaculars, de vegades és un poc més alta i entra al litoral com a núvols baixos, de vegades és prou baixa com per arribar com a boira.






Sueca, Amadeo Serra




Xàbia, Toni Bolufer


Estes boires són perfectament visibles des de l'espai. Ara bé, a les longituds d'ona visibles, és a dir, on l'ull humà és sensible. 
Com són estratos molt baixos, la temperatura de la part superior del núvol és semblant a la superfície de terra i mar que hi ha al voltant,  és per això que si observem estos núvols als canal infrarrojos tèrmics dels satèl·lits no els veiem.

Imatge del canal 10,  infrarroig tèrmic, del satèl·lit Meteosat a les 12h (hora local)


Imatge del canal 'visible' del satèl·lit Meteosat a les 12h (hora local)

Recordem que el satèl·lit Meteosat es permet seguir l'evolució cada 15 min, però téuna resolució espacial inferior a altres satèl·lits, com ara Terra i Aqua. Estos últims satèl·lits ens envien una sola imatge amb llum solar, ara bé, la resolució espacial és superior.



http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/subsets/?subset=Spain


En estes situacions les temperatures a prop de la costa no superen els 20º, mentre que cap a l'interior s'acosten als 30º.

http://www.meteoclimatic.com/mapinfo/ESPVA
http://www.aemet.es/es/eltiempo/observacion/ultimosdatos?k=val&w=1&datos=det&x=d07&f=tmax

I sempre són situacions que ens deixen imatges per a recordar.



Xàbia, Toni Bolufer, 16 d'abril de 2013.


http://www.meted.ucar.edu/fog_int_es/navmenu.php?tab=1&page=3.5.1


Dia 17 d'abril.

De nou el dia 17 d'abril les condicions han sigut favorables per la formació de boires d'advecció marítima.

Benissa, Ximo Martí
Esta fotgrafia està feta des del punt roig assenyalat a l'imatge de satèl·lit de les 9.00h.
Veiem l'evolució de la boira a les 10 h i a les 14h
10h
14h

Recordem que estes imatges són de canal 'visible' de Meteosat a 0,8micras.
Estos estratos o núvols baixos, no són visibles en les imatges del canal infrarroig mitjà,a 10 micras aprox.
Veiem la mateixa imatge a les 10h en el canal infrarroig (que sí ens permet vore els núvols de nit, i és el canal utilizat habitualment a l'espai de l'oratge)
Les fotografies de hui del mar de núvols han sigut espectaculars, sobretot en este cas des de Benissa.
És interessant vore al sondeig de Múrcia, com tenim una capa d'inversió en els primers nivells, que manté la humitat i els núvols atrapats en les capes més baixes, i després una capa d'aire més càlida i més seca.
Sondeig des de Múrcia a les 12 UT. A més a més de la capa d'inversió, que encara és present al migdia, podem vore la cizallaradura del vent, es a dir, com canvia de direcció dels primers nivells en la superfície, a les capes a partir de 900 hPa (per damunt dels 1000 metres).

Ací veiem tres fotografies més, dos de litoral i una de l'interior, per vore la diferència de l'aspecte del cel i de les condicions meteorològiques.


Torrevieja, Joaquín Carrión
La Vall d'Uixó, Àlex
Calp, Juan Manuel Montabes Prieto
Requena, Juan Carlos García
Les màximes del dia 17 d'abril mostren com  les zones costaneres han estat amb màximes al voltant dels 20º, amb humitat alta, i cap a l'interior les temperatures han sigut més altes i amb humitats més baixes, amb valors màxims de fins a 30º a Utiel i a Jalance.







1 comentario:

  1. Bona vesprada i interessant explicació i ben explicada és un fenomen molt curiós i expectacular i les imatges precioses enhorabona als caçadors d'imatges.Una salutació
    alejandro muñoz i garcia

    ResponderEliminar