martes, 16 de abril de 2013

S’està descongelant el Pol Sud? No, al contrari.


Ahir, 15 d’abril, en el que pareix la transcripció (traducció?) d’una notícia d’agència es podien llegir estos titulars sobre un treball recent publicat a Nature Geoscience (http://www.nature.com/ngeo/index.html):

Però també estos:


D’entrada no ens queda clar si es parla de 600 o de 1000 anys, si el desgel simplement s’accelerat o ha arribat a un màxim. No obstant mentre uns titulars es referixen a l’Antàrtida, els altres es referixen a la Península Antàrtica. És en eixe punt on els primers la claven fins al mànec, en confondre una part (la Península Antàrtica) amb el tot (l’Antàrtida).

La Península Antàrtica representa menys del 5% de l’extensió total de l’Antàrtida i és, a més, la part més càlida, en tant que és l’única que té un tros fora del cercle polar antàrtic. En estos mapes hi teniu amb roig marcada la Península Antàrtica.


El treball publicat a Nature parla només de la Península Antàrtica, no de tot el continent. Es obvi que no es pot concloure que TOTA l’Antàrtida esta “descongelant-se” a partir de les dades de només un 5% del territori. Però, què està passant a tota l’Antàrtida?

Les mesures fetes per satèl·lit (http://nsidc.org/ ) sobre com varia la massa de gel semblen indicar que la major part de l’Antàrtida té cada vegada més gel (colors grocs i rogencs del mapa), i només una part minoritària en perd (color blavosos del mapa): http://www.environment.gov.au/soe/2006/publications/drs/indicator/476/.


El balanç global de les dades indica així que el “Pol Sud” (dades en roig) no només no està “descongelant-se” sinó tot el contrari. Un fet que contrasta amb el que passa al “Pol Nord” (dades en blau) on les mesures si indiquen una disminució del gel.


De fet, eixe comportament completament diferent, i potser desconcertant, entre nord i sud s’estén als hemisferis corresponents. Augmenta el gel a l’hemisferi sud, fet que pareix compensar en bona part la disminució de gel a l’hemisferi nord.


RESUMINT: Les dades experimentals dels satèl·lits, que des de fa 35 anys, seguixen l’evolució del gel indiquen que mentre a l’Àrtic el gel minva, a l’Antàrtida el gel augmenta. Com podem interpretar estos fets?

  • Per a uns és una evidència en contra de la teoria de l’escalfament global, o almenys, de que els seus models son poc acurats.
  • Per a altres és una evidència a favor de la teoria de l’escalfament global, en tant que l’augment de gel a l’Antàrtida és deu a un augment de les precipitacions en forma de neu –que es convertix en gel “extra”-. Fet que només es pot justificar per un canvi dels patrons atmosfèrics induït per un increment de la temperatura global de la Terra.

No hay comentarios:

Publicar un comentario