miércoles, 20 de junio de 2012

Avanç climatològic de la primavera 2012

Segons l'informe de l'Agència Estatal de Meteorologia, al nostre territori la primavera climàtica de 2012 (mesos de març a maig) ha sigut seca i molt càlida.

La gràfica de l'inici mostra la temperatura mitjana diària de tots els observatoris d'AEMET del nostre territori, comparada amb la línia verda, que és la mitjana dels 30 anys de 1970 al 2000.

Destaca el periode del 21 de març, amb temperatures clarament per davall de la mitjana, ara bé, també destaquen els dies de ponent que hem tingut, sobretot el da 13 de maig, quan tiguèrem màximes de 40º a Pego i a Sumacàrcer. Al mateix temps hem de assenyalar les ponentades dels dies 2, 7 i 11 de juny, la del dia 6 amb temperatures màximes de 40º a Xàtiva i a Anna.

A les tres capitals el resum termomètric del periode març a maig resulta superior a la mitjana, qualificant el periode com a molt càlid.


Pel que a precipitacions, han sigut poc freqüents i concentrades els dies 20 de març, del 3 al 5 d'abril i del 28 al 29 d'abril.

El següent mapa mostra la precipitació acumulada de març a maig al nostre territori.

Cal destacar les precipitacions del 20 i 21 de març, amb tempestes que van deixar quantitats de més de 100 l/m² a Torrevieja, o acumulats de fins a 260 l/m² a observatoris al costat del Montgó a Xàbia. A la Barraca d'Aigües Vives registrarem 193 l/m², o a Llocnou de Sant Jeroni 178 l/m².

La caracterització climàtica que resulta de compara estes dades amb les mitjanes dóna com a resultat zones on podem qualificar el periode de sec o molt sec, a l'interior de València i de Castelló, i algunes zones del litoral d'Alcacant, i altres zones on podem qualificar el periode de març a maig de normal o humit.

A les tres capitals els valors acumulats estan clarament per davall de la mtijana per a eixe periode.


Si comparem esta primavera amb el mateix periode d'anys anteriors, comprovarem que és la més seca des de 2006.

Com serà l'estiu?
Hi ha molts models que treballen amb previsions estacionals, ara bé, són experimentals,
http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfs_fcst/
http://www.ecmwf.int/products/forecasts/d/charts/seasonal3/seasonal/forecast/seasonal_range_forecast/group_public/seasonal_charts_public_2tm/
i funcionen millor per les zones tropicals, més que per les zones temperades del planeta.

L'únic que tenim segur, és quan comença i quan acabarà, l'estiu, l'estació més llarga.



No hay comentarios:

Publicar un comentario