Des de que tenim satèl·lits meteorològics podem observar un curiós fenòmen nuvolós en forma de remolí que es produeix en la línia de la costa, el conegut com a vòrtex costaner mesoscalar. El la imatge del canal visible del Meteosat del 9 de juny de 2012 (7h UTC) podem vore el remolí que s'ha format entre les costes d'Alacant i el nord d'Àfrica:
Tot i tindre tot l'aspecte d'una borrasca, es una estructura
completament diferent pel que fa al seu origen i al seus efectes, ja
que no està associada a una situació d'inestabilitat atmosfèrica. Es tracta de remolins que es generen molt a prop de la costa, en nivells baixos i que tenen un tamany d'entre 50 i 100 km de diàmetre (també poden tindre un tamany inferior) i estan per tant en l'àmbit de la mesoescala.
La imatge següent del satèl·lit Modis, mostra el vòrtex que es genera en la costa atlàntica marroquina en situacions de llevant a l'Estret :
En la gestació d'estos remolins intervenen els accidents geogràfics litorals i l'orografia submarina: són típics els remolins que es formen al nord de la Marina Alta (sud del Golf de valència) o al nord del Delta de l'Ebre, quan el vent en capes baixes en un entorn d'estabilitat forma una baixa a sotavent de l'obstacle geogràfic. La següent imatge dels satèl·lit SAR mostra el vòrtex format al nord del Delta de l'Ebre el 27-8-1997:
Les corrents marines tenen un paper de primer ordre en la formació dels VCM, en generar nuvolositat en les capes baixes. A causa de l'efecte de la circulació de Langmuir es produeixen en la superficie de la mar zones de convergència on s'acumulen algues, zooplancton i productes derivats del cicle vitals dels organismes marins, que poden ser detectades i permeten estudiar la dinàmica marina a mesoescala.
Els vòrtexs costaners mesoscalars són per tant d'estructures que obeixen als fluxos locals que determinen el perfil de la costa , la fricció entre terra i mar, les corrents marines ila topografia del fons marí, que en la nostra costa està dominada per canons orientats perpendicularment al litoral.
Tot i el seu vistós aspecte, no van lligats a fenòmens adversos i normalment generen vent dèbil.
No hay comentarios:
Publicar un comentario